Ha! Viralni video djevojke koja zalijeva muškarce izbjeljivačem u podzemnoj željeznici je plaćena propaganda Kremlja

Jim Hoft

In The Now

U rujnu, ruska studentica prava Ana Dovgaljuk objavila je video u kojem polijeva međunožja muškaraca mješavinom izbjeljivača i vode u podzemnoj željeznici St. Petersburga.

Muškarci su počinili feministički zločin “muškog širenja”.

Naravno, video je postao viralan.

Ali sada se ispostavilo da je Kremlj platio produkciju videa kojem je namjera bila isprovocirati anti-feminističku reakciju… što mu je i uspjelo.

EUvdSisinfo izvještava:

Mlada žena prilazi muškarcu u vlaku podzemne željeznice i zalijeva ga tekućinom iz plastične boce.

Scena se ponavlja nekoliko puta s različitim muškarcima u ulogama žrtve koji su svi reagirali ljutnjom i zbunjenošću. Rečeno nam je da su kažnjeni zbog “muškog širenja”, tj. sjedenja s raširenim nogama.

Video je postao viralan u cijelom svijetu nakon što ga je objavio In The Now — kanal društvenih medija na engleskom jeziku u vlasništvu RT (Russia Today), koji se obraća međunarodnoj publici. Do sad je viđen preko 6,4 milijuna puta pod naslovom “BORBA PROTIV MUŠKOG ŠIRENJA… S IZBJELJIVAČEM!” i komentarom “Ovo je prilično ekstremni način borbe protiv #manspreading.”

Online časopis iz St. Petersburga Bumaga, pronašao je i intervjuirao jednog od muškarca sa snimke, koji je rekao da je dobio novac kako bi izigravao žrtvu.

Dakle, ako je video fikcija i ako sad čak i In The Now otvoreno tvrdi isto — koja je onda bila svrha promicanja priče međunarodnoj publici? Kakve koristi ima medijska kuća ruske vlade?

Provociranje sukoba ekstremnih pogleda.

Ključ mogućeg odgovora može se naći u reakcijama koje je video uspio potaknuti.

U odjelu za komentare na Facebooku, korisnici su izrazili svoj bijes prema navodnoj feminističkoj aktivistici, često snažnim mizoginičkim jezikom, s ovim komentarom kao najpopularnijim, koji je dosad skupio gotovo 14.000 odobravanja.