Žena iza Roe v. Wade: ‘Posvetila sam svoj život preokretanju te odluke’

Steve Ertelt

Screenshot: YouTube

I dok su Roe v. Wade i neograničeni pobačaj tijekom trudnoće kojeg je omogućio, navršili gotovo 45 godina, žena u pozadini zloglasnog slučaja Vrhovnog suda posvetila je svoj život za preokretanje te odluke.

Norma McCorvey nikada nije željela pobačaj — tražila je razvod od svog supruga — ali mlada, pro-pobačaja feministička odvjetnica Sarah Weddington iskoristila je slučaj McCorvey kao sredstvo za pokušaj preokretanja teksaškog zakona, koji je većinu pobačaja držao ilegalnim. Weddington je preuzela slučaj i dovela ga sve do Vrhovnog suda, koji je poništio sve pro-život državne zakone u naciji, ukidajući tako zaštitu nerođenoj djeci i ostalo je povijest.

Ali većina Amerikanaca ne zna da je McCorvey, u ono vrijeme za izbor što se tiče pobačaja, danas zagovornica za život. Ona je sada posvećena preokretanju odlike Vrhovnog suda koji nosi njeno fiktivno ime, Jane Roe.

U videu iz 2013., McCorvey objašnjava svoja nastojanja da dobije legalni pobačaj u 1970-ima kada se suočila s neplaniranom trudnoćom. Međutim, ona nikada nije imala pobačaj i sada shvaća da je njezin slučaj na sudu bio najveća pogreška njezinog života i trenutačno se bori za zaustavljanje pobačaja.

“Još tamo 1973., bila sam zbunjena dvadesetjednogodišnjakinja s jednim djetetom i suočena s neplaniranom trudnoćom”, rekla je u oglasu. “U to vrijeme borila sam se za legalni pobačaj, ali istina je da sada imam tri kćeri i nikada nisam imala pobačaj.”

“Mislim da je sigurno reći kako je cijela industrija pobačaja zasnovana na laži… Ja sam posvećena da provedem ostatak svog života preokretanju zakona koji nosi moje ime”, rekla je McCorvey.

Svoj oglas od 60 sekundi završava riječima: “Čitate o meni u povijesnim knjigama, ali ja sam posvećena širenju istine o očuvanju dostojanstva svakog ljudskog života od prirodnog začeća do prirodne smrti.”