SHAPIRO: Demokrati znaju da uvijek mogu računati na medije

Ben Shapiro

Screenshot/YouTube/Wesley Chu

Ovaj tjedan, senatorica Elizabeth Warren, D-Mass, u pripremi za predsjedničku kandidaturu 2020., odlučila se suprotstaviti nadimku kojeg joj je nadjenuo predsjednik Trump: Pocahontas. Kao što se sjećate, taj nadimak je zaslužila zbog toga što godinama navodi svoje američko-indijansko podrijetlo. I ne samo to, već opetovano tvrdi da je američko-indijansko podrijetlo njezine majke navelo njene roditelje da pobjegnu od rasizma nakon što je očeva obitelj odbila objeručke pružiti dobrodošlicu njezinoj majci zahvaljujući njihovom bigotizmu. Kao što se ispostavilo, Warren nikada nije mogla pružiti nikakve dokaze o svom američko-indijanskom podrijetlu — čak i nakon što se godinama označavala američkom Indijankom tijekom boravka na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pennsylvanija te na Pravnom fakultetu Harvarda.

U ponedjeljak, Warren je odlučila da je bilo dosta. Objavila je video sa članovima svoje obitelji u kojem raspravljaju o njezinim navodima američko-indijanskog podrijetla. “Autohtone zajednice generacijama su se suočavale s diskriminacijom, zanemarivanjem i nasiljem”, naglasila je Warren. “I Trump može reći što god želi o meni, ali ismijavanje američkih Indijanaca ili bilo koje druge skupine kako bi mi napakostio? To nije ono što Amerika predstavlja.”

Taj video popratila je svojim navodnim dokazom o američko-indijanskom podrijetlu: analizom profesora na Stanfordu, Carlosa Bustamantea, u kojoj objašnjava da je moguće kako je Warren imala američko-indijanskog pretka u bilo kojem razdoblju od prije šest do 10 generacija. To bi je činilo negdje između 1/64 i 1/1024 američkom Indijankom. Studija nije bila temeljena na DNK američkih Indijanaca, već na DNK Meksikanaca, Peruanaca i Kolumbijaca.

Zapravo, čak ni Cherokeeji nisu bili oduševljeni s Warren. U zapanjujućem prijekoru, Cherokee nacija objavila je priopćenje u kojem navodi: “Senatorica Warren potkopava plemenske interese sa svojim konstantnim tvrdnjama plemenskog nasljeđa”, i da DNK test Warren “ismijava DNK testiranje i njegovo legitimno korištenje dok istodobno obešćašćuje legitimne plemenske vlade i njihove građane, čiji preci su dobro dokumentirani i čije podrijetlo je dokazano.”

Sve ovo trebalo je biti predvidljivo svakome koji posjeduje barem pola mozga. Lažne tvrdnje koje godinama iznosite o svom američko-indijanskom podrijetlu dovoljno su loše. Ali objavljivanje studije koja demonstrira da ste 99,9 posto bijeli — a nakon toga tvrdnje da takva studija opravdava vaše lažne navode? Koji je uzrok tome da inteligentno ljudsko biće poput Warren, uopće dođe na takvu pomisao?

Samo jedna jednostavna činjenica: Warren je svjesna, kao što i svi u politici to znaju, da će mediji pokriti gotovo svaki slučaj ljevičarske političke manipulacije. Oni će pokriti laganje Warren oko svog podrijetla. Oni će pokriti teksaškog kandidata za Senat, Beto O’Rourkea, koji je vozio pijan, zaletio se u kamion i nakon toga pokušao pobjeći s mjesta nesreće. Oni će pokriti arizonsku kandidatkinju za Senat, zastupnicu Krysten Sinema, koja je izjavila da je uopće nije briga hoće li se Amerikanci pridružiti Talibanima (naslov na CNN-u: “Antiratna aktivistička prošlost Krysten Sinema pod istragom dok se natječe za Senat”). Demokrati posjeduju zavidnu prednost u tome što mogu iznijeti gotovo bilo kakvu priču, a većina mainstream medija će im pružiti zaklon vjerodostojnosti.

Međutim, ne-demokrati su prozreli tu igru. I svaki put kad mediji jednostavno postanu papagaji demokratskih točki razgovora u pitanjima poput podrijetla Warren, oni potkopavaju njihovu vjerodostojnost. Velike medijske institucije napravile su više nego itko, uključujući predsjednika Trumpa, kako bi uništile svoju reputaciju pred američkim narodom. Njihovo patetično ponašanje tijekom posljednjih nekoliko tjedana, prije nadolazećih izbora 2018., pokazalo je da udvostručuju svoje napore u gluposti.