SIMÓN: Trump razumije. Globalno zatopljenje nije obmana. Zavarali su ga.

Armando Simón

Screenshot: YouTube/NBC News

Što se tiče globalnog zatopljenja, ostavite znanost znanstvenicima.

Pozicija konzervativaca i mnogih libertarijanaca naklonjena je slobodi govora i tiska, Drugom amandmanu, za život, manjim porezima, manjoj vladinoj birokraciji i ostalim stvarima. Ali pozicija konzervativaca što se tiče globalnog zatopljenja je totalno pogrešna. Još gore, postala je dogmatska.

Theodore Roosevelt bio je prvi veliki konzervativac koji je puno učinio kako bi sačuvao ljepote naše zemlje. Činjenica da je bio republikanac ne bi smjela biti zanemarena, ali ipak jest.

Tada, 1970-ih, knjiga Rachel Carson “Tiho proljeće” (Silent Spring) upozorila je ljude na opasnosti onečišćenja. Moglo bi se reći da je suvremeni ekološki pokret potekao iz Carsonove knjige (možda da napomenemo da je tijekom istog razdoblja, američki simbol, bjeloglavi orao, došao na rub izumiranja).

Ljevičari su se skupili oko ovog pitanja zbog njegovog potencijalno anti-poslovnog elementa; kada se to dogodilo, konzervativni članovi tog pokreta — kao što se toliko puta iznova dešavalo — umjesto da odbiju njihove napade, napustili su ga iz gađenja i lijenosti. Predvidljivo, počele su se stvarati i promicati apsurdne tvrdnje.

Luđaci poput onih na Zemlji napravili su mnogo kako bi diskreditirali legitimne ciljeve. Srećom, znanstvenici su nepokolebljivo radili na rješavanju problema i uspjeli preokrenuti trendove u mnogim područjima, uz neke spektakularne priče o uspjehu.

Istodobno, pojavila se prijetnja prenaseljenosti, pri čemu su zloguki proroci predvidjeli da će na Zemlji do 1982. godine ostati samo stajaća mjesta. Apokaliptička predviđanja ovog pokreta, ekstremista u ekološkom pokretu i ostalih križarskih pokreta, dovela su mnoge ljude do opravdanog preziranja i odbacivanja predviđanja sudnjeg dana, nešto poput Ezopovog “Dječaka koji je vikao vuk” efekta.

I tako smo došli do globalnog zatopljenja ili klimatskih promjena.

Vidimo kako se odigrava isti scenarij. Znanstvenici izdaju upozorenje o stanju svijeta, ljevičari opsjednu sporno pitanje optužujući kapitalizam i izjavljujući apsurdne izjave, konzervativci ga nabrzinu prezirno napuste, negirajući cijelo pitanje (također izjavljujući apsurdne izjave), a znanstvenici ponovno u pozadini svega marljivo rade.

Ljevičari su se uhvatili nijekanja globalnog zatopljenja konzervativaca tvrdeći da su protiv znanosti. Ali istina je takva da se, što se tiče mnogih znanstvenih predmeta (npr., IQ, GMO, cjepivo, sociobiologija), i za ljevičare može napraviti ista tvrdnja neprijatelja znanosti.

Politika je irelevantna u mišljenju o cjelokupnoj znanosti. Osim toga, ljevičari su tijekom posljednjih godina napali znanost kako bi je prilagodili svojoj ideološkoj ludosti političke korektnosti.

Postoji zbunjujuća zbrka na internetu, vijestima na mreži i tiskanim medijima što se tiče klimatskih promjena i često možemo vidjeti ne-znanstvenike koji navode da toliko i toliko tisuća znanstvenika vjeruje kako je globalno zatopljenje definitivno djelo ljudskih ruku i drugih ne-znanstvenika koji navode da toliko i toliko tisuća znanstvenika vjeruje da nema globalnog zatopljenja.

Glavni krivci ove masovne zbunjenosti su novinari i političari (koji citiraju bezimene znanstvenike) sa svojim verbalnim proljevima. Oboje bi trebali zašutjeti, svršiti svoje literarno zagašenje i početi slušati stvarne znanstvenike. Za promjenu.

Osim toga, dio zbrke dolazi zbog korištenja nepouzdanih kompjuterskih modela. Kao što se može vidjeti iz kompjuterskih modela za praćenje uragana, oni nisu pouzadni.

Globalno zatopljenje doista se događa zbog tri čimbenika:

1. Postoji stalan broj istraživačkih radova koji dokumentiraju učinke globalnog zatopljenja, a oni dolaze od entomologa, ihtiologa, ornitologa, itd.

Svatko tko misli da su se znanstvenici iz svih tih različitih polja zajednički urotili kako bi izveli obmanu je kreten koji ne poznaje razliku između nematoda i feldspata. Osim toga, u koju svrhu?

2. Postoje slikoviti dokaz utjecaja pretjerano globalnog zatopljenja (npr., povlačenje glečera).

3. Mogu pogledati kroz prozor. Zelena šuma koja je bila ondje? Gotovo sva smeđa. Je li to varka? Neki gradovi ostali su bez vode. Je li to varka? Neka jezera su se isušila. Je li to varka?

Trećina zapadnih Sjedinjenih Država, osobito Kalifornija, tijekom prošlog desetljeća doživjela je ogromne požare, gotovo neprekidno, što ranije nije bio slučaj. Je li to varka? Niti je Amerika jedina zemlja koja je iskusila velike šumske požare. Isti slučaj je s Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Australijom, Kanadom. Jesu li oni također suučesnici urote?

Pisanje je ne zidu.

U nekom trenutku, morate se suočiti s činjenicama, bez obzira koliko neugodne bile (kao što je, u mom slučaju, da me djevojke u svojim dvadesetim ne smatraju više privlačnim i umjesto toga prekrivaju svoje oči i bježe glavom bez obzira).

Stoga, što se tiče globalnog zatopljenja, potrebno nam je stablo odlučivanja.

Prvo, postoji/ne postoji globalno zatopljenje. Drugo, ako postoji, je li uzrokovano ljudskom aktivnošću/nije uzrokovano ljudskom aktivnošću/dijelom je uzrokovano ljudskom aktivnošću. Treće, za svaku odluku, otvoreno je, što da radimo?

Prepiranje o tome je li problem uzrokovan ljudskom aktivnošću ili nije, u ovom trenutku je besmisleno. Prekasno je zaustaviti kaskadni trend. Umjesto toga, trebalo bi razraditi planove za slučajeve opasnosti (ideja o napuštanju fosilnih goriva je apsurdna; to je životna snaga moderne civilizacije, bez koje bi se svjetske civilizacije srušile i uslijedilo bi masovno gladovanje).

Ja predlažem okončavanje masovnog priljeva ilegalnih imigranata koji troše i ovo malo vodenih zaliha. Moj drugi prijedlog je pronalaženje izvodljivog procesa pretvorbe morske u slatku vodu.

Jer ne izgleda dobro za zapadnu trećinu nacije. Ili mediteranske zemlje.