Kanada legalizirala marihuanu, planira ponuditi pomilovanje ‘manjim prijestupnicima’

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Lamp Of Wisdom

Kanadski ministri razmatraju mjeru koja bi dopustila Kanađanima osuđenima za manja kaznena djela u vezi marihuane — poput jednostanog posjedovanja — da zatraže službeno pomilovanje kanadske vlade, sad kad je marihuana postala legalna diljem zemlje.

“Visoki državni dužnosnik” rekao je za CBC, kanadsku državnu televizijsku mrežu, da rade na izradi procesa koji bi dopustio onima osuđenima za manje prekršaje vezane za marihuanu da ispune obrazac i izravno se obrate kanadskoj vladi kako bi se njihove presude službeno izbrisale.

Taj proces, kažu vladini ministri, bio bi sličan procesu koji se koristio za pomilovanje Kanađana osuđenih za seksualne aktivnosti s osobama istog spola prije nego što je Kanada donijela zakone protiv diskriminacije.

Prije srijede, jednostavno posjedovanje (do 30 grama) marihuane bilo je “kažnjivo novčanom kaznom do 1.000 dolara i šest mjeseci zatvora”, ali svi koji su osuđeni pod okriljem tog zakona mogli su se već prijaviti za brisanje presude, preko Odbora za pomilovanje Kanade, nakon što je prošlo pet godina.

Vlada također razmatra totalnu amnestiju za sve osobe koje se trenutačno suočavaju s optužbama vezanim za marihuanu.

Od srijede od 00:01 sati, Kanađani stariji od 18 (ili 19, ovisi o provinciji) u mogućnosti su legalno kupiti i konzumirati kanabis i uzgajati svoje vlastite biljke marihuane. Oni ne trebaju medicinsku licencu ili liječničku notu; medicinska marihuana legalna je diljem Kanade već dvije godine. Novi zakon dozvoljava rekreativnu uoptrebu.

Ipak, Amerikanci koji žele staviti svoje ruke na kanadsku travu trebaju biti oprezni. Savezna vlada rekla je TIME magazinu da će biti na oprezu zbog “trava turista” koji će donositi marihuanu iz Kanade, gdje je legalna, preko granice u Sjedinjene Države (gdje uglavnom nije).

“Bez obzira na današnju legalizaciju marihuane u Kanadi, na američkoj strani se ništa neće promijeniti što se tiče carinske politike i kontrole na granici”, rekao je glasnogovornik Uprave za carinu i zaštitu granice. “Marihuana ostaje kontrolirana supstanca pod američkim saveznim zakonom i ostaje ilegalna.

Međutim, američki građani mogu konzumirati marihuanu legalno u Kanadi. No, kao što je Erik Altieri, izvršni direktor Nacionalne organizacije za reformu zakona o marihuani, nedavno rekao: što se dogodi u Kanadi, mora ostati u Kanadi.