Environmentalisti: Kako biste spasili svijet, odbacite kućne ljubimce

Emily Zanotti

Prema istraživanju o globalnim klimatskim promjenama objavljenom u ponedjeljak, vaš pas (ili mačka) vjerojatno ubija okoliš i ako želite zaustaviti plimu globalnog zagrijavanja, vrijeme je da kažete “zbogom” svojem Fifiju ili Flafiju.

Studija, koja se pojavila u online časopisu PLOS, tvrdi da je ljudski poriv traženja životinjskog kompanjona jedan od primarnih čimbenika koji utječu na našu klimu, pogotovo u Sjedinjenim Državama gdje se nalazi 163 milijuna kućnih ljubimaca — otprilike jedan ljubimac na svaka dva Amerikanca — više nego ijedna država na svijetu.

Istraživači sa Sveučilišta Sydney u Australiji tvrde da tih 163 milijuna kućnih ljubimaca ima štetan utjecaj na okoliš, od hrane koju konzumiraju do otpada kojeg stvaraju.

“U SAD-u postoji više od 163 milijuna pasa i mačaka koji konzumiraju, kao značajni dio svoje prehrane, životinjske proizvode i stoga potencijalno sačinjavaju znatan dio dijetalnog otiska”, navodi sažetak studije. “Ovdje je potrošnja energije i životinjskih proizvoda kod tih kućnih ljubimaca u SAD-u procijenjena prvi puta, kao i utjecaji na okoliš životinjskih proizvoda kojima se hrane, uključujući proizvodnju fekalija.”

Međutim, problem nisu samo Sjedinjene Države. Popularnost životinjskih kompanjona porasla je diljem svijeta.

“Amerikanci se smatraju najbrojnijim vlasnicima kućnih ljubimaca na svijetu, ali tradicija vlasništva ljubimaca u SAD-u dolazi sa znatnim troškovima. Kako se vlasništvo kućnih ljubimaca povećava u nekim zemljama u razvoju, posebice Kini, a trendovi kod hrane za ljubimce idu prema bogatijem sadržaju i kvaliteti mesa, globalno, vlasništvo ljubimaca sjedinit će se s utjecajima za okoliš ljudskih dijetetskih izbora”, nastavlja studija.

Postoji samo jedno rješenje: nema više kućnih ljubimaca. “Smanjenje stope vlasništva pasa i mačaka, možda u korist drugih ljubimaca koji nude slične zdravstvene i emocionalne prednosti znatno će smanjiti te utjecaje”, zaključuje istraživanje.

Alternativno, istraživači preporučuju da vaši kućni ljubimci postanu vegetarijanci, nešto što ne preporučuju veterinari ili stručnjaci za zdravlje i dobrobit životinja, koji se slažu da je za vaše četveronožne prijatelje najbolja konzumacija proteina baziranog na mesu — pogotovo za one čiji su preci bili mesojedi.

Studija, kažu istraživači, nije namijenjena odvraćanju ljubitelja životinja od uzimanja maksimalnog broja kućnih ljubimaca, već poticanje Amerikanaca da konzumiraju manje mesa. Oni kažu da stočarstvo značajno doprinosi globalnim klimatskim promjenama, a što manje mesa konzumiramo, bolje je za okoliš. A ljudi su ti koji čine veliku većinu te potrošnje; psi i mačke konzumiraju samo oko 19% proteina mesa u odnosu na ljude.

U svakom slučaju, istraživači vjerojatno neće doživjeti previše uspjeha u uvjeravanju Amerikanaca da se odreknu svojih dlakavih ljubimaca. Amerikanci vole svoje kućne ljubimce i unatoč suprotnim tvrdnjama — i sveprisutnoj histeriji zaštite okoliša — Amerikanci su posljednjeg desetljeća uvelike smanjili svoju emisiju ugljika, bez obzira na ljubimce.