Studenti vole Green New Deal AOC tako dugo dok ne čuju njegove ciljeve

James Barrett

Screenshot: YouTube/CampusReform

Demokratska socijalistica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) objavila je prošli tjedan svoj dugo očekivani “Green New Deal” — i odmah je kiksala. Zajedno s planom, koji podržava nekih 70 demokrata, ured AOC objavio je i dokument s često postavljenim pitanjima (FAQ) koji opisuje pojedinosti nekih od krajnjih ciljeva plana — a oni nisu samo radikalni, već su i u potpunosti nemogući. Rezultat je bio mnogo ismijavanja i ruganja od kritičara s desne strane političkog spektra, zabrinutosti i zbunjenosti od strane ljevičarskih obožavatelja i promptno povlačenje kontroverznog FAQ dokumenta s njezine stranice. Nakon što je sugerirala da su za fijasko na neki način krivi konzervativci, njezin tim sad govori da bi svi trebali zaboraviti dokument jer je on bio samo “rana verzija” koja je slučajno objavljena i distribuirana svim glavnim medijskim kućama.

Dok se odvijao debakl oko FAQ-a, Cabot Phillips iz Campus Reforma otputovao je na kampus Sveučilišta Miami kako bi pitao studente što misle o AOC planu borbe protiv klimatskih promjena i, u tom procesu, restrukturiranja čitavog gospodarstva. Studenti su inicijalno držali odlično mišljenje prema Green New Deal planu Ocasio-Cortez-

“Gledam na njega pozitivno. Mislim da moramo smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima”, rekao je jedan student. “To je definitivno sjajna ideja”, dodao je drugi. “Sviđa mi se što je progresivna. Sviđa mi se što će pogurnuti svijet prema naprijed do mjesta gdje moramo biti”, rekao je još jedan. “Mislim da je to pozitivan čin”, jezgrovito je rekao jedan student. “Znajući tko ga podržava i ostalih sitnica, zvuči sjajno”, ponudio je svoje mišljenje drugi. “Mislim da će biti odličan za nas!”, uzviknuo je jedan.

Neki od studenata jasno su istaknuli da globalno zagrijavanje doživljavaju kao apokaliptičnu brigu. “Ako to nećemo napraviti, mislim da ćemo se u osnovi ubiti”, rekao je jedan student. “Dakle, moramo se pobrinuti za sebe.”

“Sve što bi smanjilo našu ovisnost o fosilnim gorivima doista je važno”, složio se drugi. “Definitivno podržavam taj projekt”, rekao je općenito jedan student.

No, kada ih je Phillips upitao za krajnje ciljeve Green New Deala, poput eliminacije svih fosilnih goriva, uključujući prirodni plin, u sljedećem desetljeću, kao i ostalim radikalnim elementima, entuzijazam studenata u vezi plana brzo je splasnuo.

“Ne mislim da je tako nešto moguće učiniti u tako kratkom vremenu”, rekao je jedan student.

“Mislim da je deset godina malo ekstremno”, rekao je drugi, “jer postoji toliko veliko globalno tržište i ekonomski učinak naftne industrije…”

“Zvuči malo pretjerano”, rekao je, smijući se, drugi student. Na pitanje misli li da to zvuči “izvedivo”, drugi učenik glatko je odgovorio: “Ne.”

Neke od najsnažnijih reakcija došle su u vezi davanja svakom Amerikancu “ekonomsku sigurnost”, čak i ako “ne mogu ili ne žele raditi”, što je jedna od kontroverznih stvari istaknutih u FAQ-u plana.