Transrodna žena podnijela žalbu protiv 16 žena zbog odbijanja depilacije muških genitalija

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Refinery 29

Transrodna (muško-u-žensko) osoba podnijela je protiv 16 kanadskih žena žalbu za kršenje ljudskih prava zbog navodne diskriminacije “rodnog identiteta” nakon što su odbile depilirati voskom njegove muške genitalije.

John Carpay, odvjetnik i predsjednik Pravosudnog centra za ustavne slobode, zastupa dvije od 16 žena koje su se našle metama podnositelja žalbe, koji se naziva samo “JY”. Prema nalogu Tribunala za ljudska prava BC (British Columbia), transrodna osoba mora se držati u anonimnosti.

“Posljednjih mjeseci, JY je pristupio 16 ženskih estetičarki, koje opslužuju samo žene, na području Vancouvera zahtijevajući “brazilsku” depilaciju na području njegovih prepona, otkrio je Carpay u utorak. “Unatoč činjenici da JY može dobiti tzv. ‘manzilian’ (igra riječi; man+brazilian) depilaciju u Vancouveru, JY je odlučio podnijeti 16 žalbi protiv tih žena na Tribunalu za ljudska prava, navodeći diskriminaciju na temelju ‘rodnog identiteta’.”

Ženske estetičarke u pitanju opslužuju samo žene i ne nude takozvanu ‘manzilian’ depilaciju — muški ekvivalent brazilskoj depilaciji. “Postupak ‘manzilian’ depilacije prilično je drugačiji i zahtijeva uporabu drugačije vrste voska kao i drugačiju tehniku”, istaknuo je odvjetnik.

Shelah Poyer, jedna od žena koju Carpay zastupa pro bono u slučaju protiv JY, je samohrana majka koja radi kod svoje kuće.

Prema odvjetniku, JY je rekao da je voljan povući svoju žalbu protiv Poyer za 2.500$. “Ako JY traži slične iznose od ostalih 14 žena, on bi na temelju ispuštanja svoje žalbe za kršenje ljudskih prava trebao primiti do 35.000$”, istaknuo je Carpay.

Međutim, žalba protiv Poyer bila je povučena bez saslušanja nakon što je Carpay obavijestio JY u rujnu kako će osporiti žalbu:

U rujnu 2018., obavijestili smo JY o svojim namjerama da se pozovemo na mišljenje stručnjaka na predstojećoj raspravi Shelah Poyer.

Profesionalac koji muškarcima pruža uslugu ‘manzilian’ depilacije, objasnio bi Tribunalu na koji način se ta metoda razlikuje od uobičajene ‘brazilske’ koja se nudi ženama.

Također smo zamolili Tribunal da preokrene svoju odluku o anonimnosti JY, u korist otvorenog legalnog postupka.

Kad je JY jednom shvatio da Shelah Poyer ima pravnog zastupnika i da će se boriti, povukao je svoju žalbu. Nije bilo saslušanja.

Carpay tvrdi da borba protiv žalbe kroz saslušanje može estetičarke koštati do 20.000 dolara, primijetivši koliko je primamljiva ponuda JY za nagodbu bez saslušanja — pogotovo ako ove žene nemaju pravnog zastupnika, što se čini vrlo vjerojatnim.

“Jedna od žena, koju sad zastupa Pravosudni centar, pristupila je i bila odbijena od 26 različitih odvjetnika i odvjetničkih tvrtki. Svi su navodili nedostatak stručnosti u postupcima za ljudska prava ili zbog straha da će uvrijediti transrodni lobi ili oboje”, objasnio je.

Štoviše, Tribunal je odbio informirati ostalih 14 žena da je Pravosudni centar za ustavne slobode bio spreman besplatno zastupati njihove interese protiv žalbe. “Bez pravne zastupljenosti, vjerojatnost je da će većina ili sve žene platiti novčanu naknadu JY, kako bi izbjegle vrlo stresni proces suđenja”, naglasio je Carpay.