KRAUSS: Svijet treba očeve

Elisha Krauss

Kad sam čula o strašnoj pucnjavi u Thousand Oaks, Kaliforniji, koji je udaljen samo kratkom vožnjom od mjesta gdje živimo, radimo, posjećujemo crkvu i gdje naše djevojčice igraju nogomet, moje srce se zaustavilo.

Naše djevojčice su tipično nesvjesne ciklusa vijesti, iako su svjesne da su vijesti ono što radim za život. Odgovorit ćemo na pitanja o kulturi, prirodnim katastrofama i politikama koje su možda slučajno čule u školi ili od prijatelja, ali istinski pokušavamo držati rasprave o vijestima i politici dalje od njih. Vjera je ono što nas vodi; vjera je ono što nam pomaže dati odgovore na PUNO njihovih pitanja i problema. Iskreno, ne znam kako ljudi bez vjere podižu svoje kćeri, a kamoli svoje sinove.

Što me dovodi do glavne teme. Amerika treba više dobrih muškaraca. Amerika treba prisutne očeve. Amerika treba muškarce koji rade, zarađuju, štite i osiguravaju svoje obitelji. Amerika treba muškarce koji će tretirati žene i djecu s više obzira nego što to društvo trenutačno zahtijeva. Amerika treba očeve koji će biti primjer istinske muževnosti i uspjeha.

Na znam je li politički korektno ovo reći — ali čini se kako je glavni problem s nasiljem, zlostavljanjem, masovnim pucnjavama i napadima odsutnost očeva.

Što Parkland, Newtown, Thousand Oaks i rasistički ubojica iz Južne Karoline imaju zajedničko? Samohrane majke i odsutne očeve.

Kao što je Jay Ambrose napisao ranije ove godine:

Razmislite o zajedničkoj saveznoj studiji koja pokazuje da 63 posto samoubojstava mladih dolazi iz domaćinstava bez očeva; u pravilu, masovni pucači su istodobno suicidalni. Robert Sampson, sociolog s Harvarda, primijetio je da je urbano nasilje koncentrirano u susjedstvima gdje većinu čine kućanstva s jednim roditeljom. Sveučilište Michigan State pronašlo je da 75 posto ispitanih adolescentskih ubojica dolazi iz kućanstava bez prisutnih očeva. Centar za kontrolu bolesti kaže da 85 posto djece s poremećajima u ponašanju ima samo majku u kući.

Moj otac je bio pravi muškarac. Iako nikad nije podizao sinove, podignuo je svoje kćeri tako da prepoznaju pravog muškarca u njegovih riječima i djelima. Nikad nije kritizirao naš izgled, emocije ili nam naškodio na bilo koji način. On je otvarao vrata, odvodio nas na tata/kćeri sastanke, u lov i u šoping, što god smo htjele, (unutar granica razuma.)

Vidimo kako muškarci govore o ženama na pogrdne načine (ahem, Donald Trump); tretiraju žene s nepoštovanjem (ahem, Corey Lewandowski); ponašaju se kao cmizdreći mali dječaci kojima je oduzeta igračka (ahem, Jim Acosta); doslovno napadaju i uznemiravaju žene (Ahem, Harvey Weinstein) ili, ono najstrašnije od svega, ubijaju nevine ljude u trenucima kad uživaju s obitelji i prijateljima u lokalnom baru.

Da su očevi poštovani, podržavani i cijenjeni u društvu, svima bi nam bilo mnogo bolje. Da su istinski džentlmeni, (poput heroja koje je opisala preživjela iz napada, koju su zaštitili neznanci u kiši metaka), češća pojava, svima bi nam bilo mnogo bolje. Da se žene tretiraju s uvažavanjem i poštovanjem, znale bi koliko znači imati muškarca uza sebe, ne samo radi svoje dugotrajne stabilnosti i sreće, već i zbog dobrobiti svoje djece.

Ne morate biti otac da budete pravi muškarac. Zapravo, možete biti očevi djeci koja čak biološki nisu vaša. Postoji nevjerojatna skupina muškaraca koje znam koji su bili očevi mojem suprugu i ostalim muškarcima bez očeva; još jedno područje u kojem je vjerska zajednica plus. Postoje udomitelji, usvojitelji, stričevi, djedovi, učitelji i treneri koji mogu uliti svoju ljubav u život dječaka koji tek treba postati muškarcem. Ali… čak i sa svima njima nema dovoljno onih koji predstavljaju muževnost, kao što svjedoče gornje statistike.

Kad se kukavica osjeća kao da je najbolja i jedina opcije u životu ubojstvo, gdje je to mogao naučiti? Vjerojatno odrastajući u kući bez oca i s majkom koja se bojala za svoj život i nije učinila ništa.

Pravi muškarci koriste oružje kako bi zaštitili, a ne ubili. Pravi muškarci koriste svoja tijela za zaštitu, a ne za udaranje. Pravi muškarci štite i brane, a ne napadaju. Pravi muškarci bili su sinoć prisutni … Odajmo im poštovanje i prestanimo govoriti o ovom sramotnom ubojici.

Radimo na stvaranju generacije pravih muškaraca. Odajmo priznanje i nagradimo muškarce koji rade ono što je ispravno i pravedno. Omogućimo muškarcima da iskoriste svoju veličinu i mozgove i talente kako bi napravili razliku. Priznajmo da nismo uspjeli kao društvo podržati očinstvo na pravi način i od ovog trenutka nastojmo to promijeniti kako bi naša nacija mogla podići više pravih muškaraca.