BOZELL & GRAHAM: Mediji ‘preskočili’ Farrakhana i napuhali ‘naci’ maturalnu večer

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Medijskim elitama na Manhattanu prilično je lako doći do zaključka da jedan tweet može dokazati raširenost rasizma i antisemitizma u malom gradu države Wisconsin. Dana 12. studenog, ABC, CBS i NBC skočili su na tweet koji je objavio suradnik ljevičarskog talk showa “The Young Turks”. Na njemu se nalazila mjesecima stara fotografija tinejdžerskih dječaka iz srednje škole gradića Baraboo u državi Wisconsin, koji su raspoređeni na stepenicama sudnice okruga Saul i izgledaju kao da daju “nacistički pozdrav”.

Gradić od oko 12.000 stanovnika — najpoznatiji kao originalno sjedište braće Ringling i njihovog cirkusa — ubrzo se našao metom nacionalnih, pa čak i međunarodnih kritičara. Spomen muzej Auschwitz-Birkenau tweetao je svoju ogorčenost i dodao link s lekcijama o povijesti nacističke Njemačke. Nakon toga su uslijedili svi ostali koji su inzistirali da ta fotografija nije reprezentativna za lokalno stanovništvo, kao i dužnosnici škole koju su obećali istragu.

Ali što se u stvari dogodilo? Učenik Brock Turkington izjavio je da je sve počelo kad je fotograf rekao “Napravite ‘hi-pozdrav'” (hi sign). Dodao je: “A nitko zapravo nije razumio što je ‘hi-pozdrav’. Nikad nismo čuli za to. A on ga je demonstrirao podignuvši svoju ruku, na način na koji to izgleda na fotografiji. Tako da smo ga svi oponašali.”

Kad je Turkington kasnije vidio fotografiju, zgrozio se kako je izgledala. “To je bila pogreška u komunikaciji, rečeno nam je da učinimo jednu stvar, on ju je na loš način demonstrirao, a mi smo ga jednostavno popratili jer smo željeli čim prije završiti s tim fotografiranjem”, rekao je. “Na ovoj slici su mnogi moji prijatelji za koje znam da nisu rasisti i ne drže nacističke poglede.”

Fotograf, Pete Guest, čiji sin se također nalazi na fotografiji, rekao je za medije: “Nije bilo nacističkog pozdrava. Posljednja slika koju smo trebali napraviti … rekao sam im: ‘U redu dečki. Sad ćete pozdraviti svoje roditelje, stoga mašite.”

Zašto su svi u nacionalnim medijima požurili s onom najgorom pretpostavkom i završili s “lažnim vijestima”? Lako je pogoditi. Associated Press brzo je našao državnog senatora Barabooa, Jona Erpenbacha, koji je za to okrivio … retoriku predsjednika Trumpa. Rekao je: “Nema mjesta na svijetu za ništa slično tome. Iz onoga što mogu vidjeti iz Bijele kuće, u redu je biti netolerantan i rasist.”

U današnjoj Americi, “objektivni” tisak traži rasističke neonaciste ispod svakog kamena koji se ne podvrgava volji Otpora. Ali te iste medijske kuće odbijaju osuditi kontinuirano vezanje ljevičara i demokrata s antisemitskim ministrom Louisom Farrakhanom. Nije važno ako se na fotorafijama s njim nalaze političari poput zastupnika Maxine Waters ili Keitha Ellisona ili čak bivši predsjednik Barack Obama. Skandal — u kojem su neke od najmoćnijih odraslih osoba u zemlju — se jedva pokriva. CBS-ov “Ovog jutra” objavio je jednu kratku priču ranije ove godine o staroj fotografiji nasmijanog Obame s Farrakhanom, koja je iskrsnula nakon što je godinama bila potiskivana. ABC i CBS su, kao i obično, spavali.

Niti jedna od tih mreža nije bila ogorčena u rujnu kad je Farrakhan sjedio na počasnom mjestu tijekom prijenosa sprovoda Arethe Franklin, u društvu vel. Ala Sharptona, vel. Jesseja Jacksona i bivšeg predsjednika Billa Clintona. Tri dana kasnije, CBS i NBC izvijestili su da je bilo “kontroverza”, ali su u potpunosti preskočili Farrakhana. Whoopi Goldberg je na ABC-jevom “The View” rekla svima da odbiju. “Ne radi se o Billu Clintonu i Louisu Farrakhanu”, lupetala je. “To je razlog zašto se svi trebaju odmaknuti. Samo se odmaknite, znate, i probajte razumjeti da — ne možemo sve kontrolirati.”

Sve tri mreže istu noć su pokrivale navodne slike mržnje s maturalne večeri srednje škole Baraboo, a s druge strane, samo ABC se udostojio medijski popratiti Hamasove teroriste koji su iz pojasa Gaze raketirali Izrael s ciljem ubijanja židovskih civila.

Procjene nacionalnih “vijesti” su opaka stvar.