Gradonačelnik Tijuane osuđuje ‘horde’ karavanskih migranata, poziva na brzu deportaciju

Will Racke

The Daily Caller via YouTube

Gradonačelnik Tijuane Juan Manuel Gastelum izjavio je u četvrtak da karavanski migranti, koji se u stotinama slijevaju u grad, nisu više dobrodošli, što odražava sve češći osjećaj među stanovnicima meksičkog pograničnog grada.

Gastelum je opisao karavan srednjoameričkih migranata kao “hordu” u koju su se infiltrirali kriminalci koji sada prijete zajednici, u intervjuu kojeg je dao za Milenio Television.

“Tijuana je grad imigranata, ali mi ih ne želimo na ovakav način”, rekao je gradonačelnik, član konzervativne stranke Nacionalne akcije. “S Haićanima je bilo drugačije, oni su sa sobom nosili papire, oni su bili u redu. To nije bila horda, oprostite mi na izrazu.”

Gastelum je pozvao meksičku vladu da deportira migrante iz karavana što prije moguće.

“Reći ćete mi da moramo poštovati ljudska prava”, rekao je. “Ali ljudska prava su za ljude koji poštuju zakone.”

Gradonačelnikovi komentari odrazili su ljutnju mnogih stanovnika Tijuane zbog sve većeg broja karavanskih migranata koji se slijevaju u grad još od prošlog vikenda. Oko 3.000 njih nalazilo se u gradu do četvrtka navečer, a u narednim tjednima očekuje se dolazak još tisuća njih.

Stotine stanovnika Tijuane prosvjedovalo je u srijedu navečer u parku malo južnije od pogranične ograde, gdje su mnogi migranti postavili kamp. Neki od prosvjednika uzvikivali su antiimigrantske slogane i bacali kamenje na migrante, čak i u prisustvu policije.

Karavan od 4.000 ljudi, mješavina obitelji koje traže azil i ekonomskih migranata, nastavlja dolaziti u Tijuanu nakon puta dugog više od 2.500 milja od Hondurasa do američko-meksičke granice. Organizatori karavana mogli su odabrati puno kraći put do granice blizu južnog vrha Teksasa, ali su se odlučili za Tijuanu dijelom iz razloga što je taj grad već otprije ugostio sličnu skupinu u travnju ove godine.

Ali dolazak drugog karavana frustrirao je lokalne dužnosnike i stanovnike koji su zabrinuti da će masivna skupina srednjoameričkih beskućnika biti zaglavljena u Tijuani na neodređeno vrijeme. Amerike granične vlasti obrađuju oko 90 tražitelja azila dnevno na graničnim prijelazima blizu Tijuane, gdje je čak i prije dolaska karavana postojala lista za čekanje koja je sadržavala više od 3.000 ljudi.

“Govorimo o najmanje šest mjeseci, a gornja granica ne postoji”, rekao je Gastelum.

Vrijeme čekanja će teško u skorije vrijeme postati kraće, zahvaljujući priopćenju predsjednika Donalda Trumpa koje je izdao početkom studenog. Prema naredbi, svatko tko se uhvati u ilegalnom prelasku granice neće ispunjavati uvjete za zaštitu azilom, što znači da se tražitelji azila moraju postrojiti na graničnim prijelazima kako bi imali mogućnost izložiti svoje zahtjeve.

Trumpova naredba došla je u vrijeme dok se više tisuća srednjoameričkih migranata skupljalo u karavanima na putu do jugozapadne granice.

Prema meksičkom ministarstvu unutarnjih poslova, trenutačno oko 8.000 migranata putuje kroz zemlju u nekoliko karavana, uz tisuće njih koji na tjednoj bazi dolaze na granicu u malim skupinama ili pojedinačno.