Demokratski kandidat 2020. želi vladin sustav ‘društvenog kreditiranja’ sličan onome u Kini

Screenshot: YouTube/ Andrew Yang 2020

Newyorški poduzetnik i demokratski kandidat za 2020. Andrew Yang želi implementirati sustav u kojem bi mobilna aplikacija po kontrolom vlade nagrađivala Amerikance s “digitalnim društvenim kreditima” (digital social credits – DSCs) za dobro ponašanje.

Amerikanci bi u Yangovom sustavu primali DSCs za stvari poput “sudjelovanja na gradskom sajmu”, “popravljanje susjedovog uređaja” ili “podučavanje učenika”, objašnjava web stranica njegove predsjedničke kampanje.

“Kako bi pojedinci prikupljali DSCs, imali bi trajni saldo, koji su zaradili tijekom svog života, kao i trenutačni saldo. Mogli bi unovčiti bodove za razna iskustva, kupovati kod dobavljača koji sudjeluju u programu, podupirati razne ciljeve te u posebnim prigodama prebacivati bodove drugima”, navodi Yang na svojoj web stranici. “Dok njihov trajni saldo raste, mogli bi se kvalificirati za razne pogodnosti poput bacanja prve loptice na lokalnoj bejzbol utakmici, sastanak sa svojim lokalnim predstavnikom u Kongresu ili s najuzornijim sportašem ili slavnom osobom.”

“Oni najodvojeniji od društva bi najvjerojatnije ignorirali sve ovo”, dodao je. “Ali mnogi ljudi vole nagrade i osjećaj vrijednosti.”

Yangov plan socijalnog kreditiranja nosi neke sličnosti sa sustavom društvenog kreditiranja kojeg provodi kineska vlada.

Svakom građaninu u Kinu dodjeljuje se ocjena društvenog kredita kojim se određuje mogu li kupiti karte za avion ili vlak.

Za razliku od kineskog sustava, Yangov plan ne uključuje digitalni društveni kredit u svrhu kaznenih mjera.

Voditelj kampanje Matt Shinners naglasio je u emailu Daily Calleru da Yangovom sustavu nedostaje prisilni element koji se nalazi u kineskom sustavu društvenih kredita.

Yang, stanovnik New Yorka od rođenja, suočava se s teškom bitkom u prepunim preliminarnim izborima Demokratske stranke.

Iako nije primio mnogo medijske pozornosti, Yangova kampanja je zapravo u svom devetom mjesecu. Kandidat se trenutačno nalazi na nacionalnoj turneji koju je nazvao “Humanity First Tour”.

Kao dodatak sustavu socijalnog kreditiranja, Yangova platforma također poziva na univerzalni osobni dohodak, koji bi iznosio 1.000 dolara mjesečno za svakog Amerikanca, te za novinarstvo pod pokroviteljstvom države.