John Stossel | Pustite ih da dime

Naša vlada kaže da su e-cigarete/vaporizeri posljednja “epidemija” među tinejdžerima. Zbog toga FDA najavljuje njihovo ograničavanje. Gradovi širom zemlje zabranjuju javno korištenje e-cigareta.

Ali e-cigarete pomažu pušačima da napuste tradicionalne cigarete. Michelle Minton iz Instituta za konkurentna poduzeća govori Johnu Stosselu da ljudi imaju pogrešne predodžbe o e-cigaretama. “One su oko 95% manje štetne od normalne tradicionalne cigarete.”

To je zato što e-cigarete omogućuju ljudima da dobiju hit nikotina, bez njegovog spaljivanja. Spaljivanje papira i duhanskih listova čini cigarete tako opasnima.

Minton priznaje da je nikotin u e-cigaretama izaziva ovisnost. Ali ona kaže: “Na spektru droga koje vas mogu učiniti ovisnim, nikotin i kofein su vrlo slični jedan drugom.”

Generalni kirurg kaže da postoje i drugi zdravstveni rizici za vaporiziranje: “Pored nikotina, e-cigarete mogu sadržavati štetne i potencijalno štetne sastojke”.

Unatoč opasnostima, znanstvenici se slažu da su e-cigarete znatno manje opasne od zapaljivih cigareta.

Druge studije zaključile su da je dugotrajna upotreba e-cigareta “povezana sa značajno smanjenim razinama izmjerenih karcinogenih i toksičnih tvari u odnosu na pušenje cigareta”.

Unatoč tome, FDA prijeti da će se pokušati strožom kontrolom kako bi odvratili djecu od korištenja e-cigareta.

Minton kaže da je to loša ideja: “Želimo li da naša djeca postanu ovisna o bilo čemu? Ne … No sprječavanje malog postotka tinejdžera od pokušaja korištenja e-cigareta nije vrijedno žrtvovanja odraslih osoba čiji bi životi mogli biti spašeni.