Meksički prosvjednici upozoravaju ‘Trump je bio u pravu’, karavan ‘je invazija’

Stotine stanovnika Tijuane okupilo se u nedjelju kako bi prosvjedovalo protiv karavana s migrantima koji se kroz Meksiko kreće prema Sjedinjenim Državama, upozoravajući: “Donald Trump je bio u pravu, ovo je invazija!” i skandirajući: “Hondurašani odlazite, ne želimo vas ovdje.”

“Stanovnici Tijuane mahali su meksičkim zastavama, pjevali meksičku nacionalnu himnu i skandirali ‘Van! Van!’ ispred kipa aztečkog vladara Cuauhtemoca … optužili su migrante da su neuredni, nezahvalni i opasnost za Tijuanu”, izvijestio je Associated Press. “Također su se žalili na način na koji je karavan upao u Meksiko, nazivajući ga ‘invazijom’ i izrazili zabrinutost da bi se njihovi porezi mogli utrošiti na zbrinjavanje migrantskih skupina.”

POGLEDAJTE:

Alden Rovera, honduraški veleposlanik u Meksiku, rekao je AP-u da Honduras želi da se migranti “vrate u Honduras”.

Vijesti stižu dok je na stotine migranata doseglo graničnu ogradu koja dijeli Tijuanu, Meksiko i San Diego, Kaliforniju, početkom prošlog tjedna, a “neki od njih su počeli ilegalno ulaziti u SAD nakon što su se popeli na ogradu”, izvijestio je Daily Wire.

Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je izvješće početkom studenog u kojem se navodi da “stotine osuđenih kriminalaca ili poznatih članova bandi putuje s migrantskim karavanom koji se kreće kroz Meksiko prema južnoj granici SAD-a”

“Zapravo, više od 270 osoba duž rute kojom se kreće karavan ima kriminalnu povijest, uključujući poznate članove bandi”, izvijestio je DHS. “Oni uključuju niz nasilnih kriminalaca — kaznena djela uključuju nasrtaje sa smrtonosnim oružjem, oružanu pljačku, seksualne napade na djecu i žene.”

“@DHSgov može potvrditi da unutar karavana postoje pojedinci koji su članovi bandi i koji imaju značajne kriminalne povijesti”, napisao je glasnogovornik Ministarstva Tyler Houlton na Twitteru. “Građani zemalja izvan Srednje Amerike koji trenutačno putuju kroz Meksiko prema SAD-u uključuju one iz zemalja Bliskog istoka, Afrike, Južne Azije i drugih područja.”

Daily Wire je krajem listopada izvijestio da su meksičke vlasti uhitile i deportirale dvojicu migranata iz karavana koji su bili optuženi za trgovinu drogom i umiješani u ubojstvo troje ljudi.

Jedan migrant rekao je novinaru Fox Newsa da je krenuo prema SAD-u jer je “upao u nevolje” u svojoj domovini radi “pokušaja ubojstva”.

“Kriminalci su posvuda”, rekao je drugi migrant za Fox News. “Ovdje su kriminalci. Jesu. Ali tako puno. Dobri ljudi ovdje pokušavaju proći Meksiko i potom ući u Sjedinjene Države. To ne znači da su svi kriminalci.”