SAD zbog nadolazećeg migrantskog karavana zatvorile najprometniji granični prijelaz s Meksikom

Amanda Prestigiacomo

U ponedjeljak, američki granični dužnosnici privremeno su zatvorili najprometniji granični prijelaz u očekivanju migrantskog karavana, za kojeg se procjenjuje da sadrži čak 14.000 migranata.

Američka carinska i granična zaštita (CBP) zaustavila je sav automobilski promet iz Meksika u Kaliforniju preko graničnog prijelaza San Ysidro, kako bi ojačala vitalnu infrastrukturu i sigurnosne mjere u svrhu pravilne obrade nadolazećih migranata.

U priopćenju koje je objavio CBP, agencija je priopćila kako su “dužnosnici u ponedjeljak privremeno suspendirali obradu putnika koji kreću prema sjeveru na graničnom prijelazu San Ysidro kako bi postavili dodatne materijale za učvršćivanje prijelaza.”

Prema Fox News, “Dužnosnici Ministarstva domovinske sigurnosti rekli su kako trenutačno u Tijuani na obradu čeka oko 6.000 ljudi, a još više njih je na putu.”

Granični prijelaz San Ysidro “obrađuje 20.000 pješaka i 70.000 vozila koja se svakog dana kreću iz Tijuane u San Diego”, što je “više prometa nego na bilo kojem drugom mjestu na cijeloj zapadnoj hemisferi”, navodi Washington Examiner.

Zatvaranje je ipak bilo privremeno. “Nakon što se materijali nađu na položaju, CBP će nastaviti obrađivati vozila na putu prema sjeveru na odabranim trakama graničnog prijelaza”, navodi agencija.

CBP i Ministarstvo obrane “odgovarajuće su reagirali blokiranjem prometnih traka, postavljanjem dodatnog osoblja i traženjem pomoći od drugih službi za provedbu zakona. #CBP je ponovno otvorio trake za legitimnu trgovinu i putovanja. Želim im zahvaliti na njihovim brzim akcijama”, rekla je tajnica Ministarstva domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen na Twitteru. “Nažalost, neki članovi karavana namjerno izazivaju remećenje na našim graničnim prijelazima. Postoji legalan i ilegalan način ulaska u SAD. Mi smo rasporedili dodatne snage koje će štititi našu granicu. Mi ćemo primjenjivati sve svoje zakone”, dodala je u sljedećem tweetu.

Predsjednik Donald Trump je u više navrata upozorio na predstojeću migrantsku krizu na granici. Prije izbora, predsjednik je rekao da će rasporediti američke vojne trupe na južnoj granici kako bi se suočio s nadolazećim karavanom.

U ponedjeljak, dužnosnici domovinske sigurnosti potvrdili su da oko 500 osoba koje putuju s karavanom ima kriminalnu povijest.

“Ta vijest objelodanjena je tijekom telefonske konferencije s novinarima, s dužnosnicima koji tvrde da ‘većina članova karavana nisu žene i djeca'”, izvijestio je Fox New. “Oni su tvrdili da je skupina uglavnom sastavljena od odraslih ili tinejdžerskih muškaraca i da su žene i djeca gurnuti na čelo kolone u pokušaju dobivanja medijskog suosjećanja.”

“Sve zakonske opcije su na stolu, a mi pregovaramo sa svim našim partnerima u središnjoj Americi kako bi našli način kako riješiti ovaj karavan”, rekao je jedan dužnosnik domovinske sigurnosti.