Francuski prosvjednici pale Champs-Élysées zbog poreza na ugljik

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/TRT World

Službe za provedbu zakona i vatrogasci pokušavaju zadržati mir (i sačuvati Champs-Élysées od paljenja) u Parizu, nakon što su prosvjedi ušli u svoj osmi dan.

Iako su najnasilnije — i najsmrtonosnije — demonstracije održane u Parizu, prosvjedi se održavaju diljem zemlje zbog predloženog povećanja francuskog “poreza na gorivo” namijenjenog smanjenju potrošnje goriva i emisije ugljičnog dioksida u svrhu sprječavanja “klimatskih promjena”. Francuski predsjednik Emmanuel Macron zagovara porez kako bi pomogao smanjiti ovisnost zemlje o fosilnim gorivima i “financirao projekte obnovljive energije”, prema Associated Press.

“Gnjev je uglavnom usmjeren prema povećanju poreza na dizel gorivo, čija cijena je porasla 7 centi po litri i koja će nastaviti rasti u nerednim godinama, prema ministrici prometa Elisabeth Borne. Porez na gorivo će se također povećati četiri centa. Cijena goriva u Parizu trenutačno iznosi 1,64 eura po litri, nešto više od dizela”, navodi AP.

U subotu, na tisuće prosvjednika, odjevenih u svijetlo zelene reflektirajuće prsluke koje svi Parižani moraju držati u svojim automobilima za hitne slučajeve, zapalilo je barikade u masivnoj lomači blizu Slavoluka pobjede te predvodilo kampanju uništavanja duž glavne pariške prometnice elitnih dućana i restorana, Champs-Élysées.

Više desetaka ljudi — uključujući jednog policajca — ozlijeđeno je u gužvi, a jedna osoba je ozbiljno ozlijeđena. Više od 3.000 službenika za provedbu zakona raspoređeno je kako bi se situacija držala pod kontrolom i provodila “no-go” zone oko vladinih zgrada i vrlo prometnih turističkih područja.

AP izvješćuje: “Tisuće policajaca razmješteno je diljem zemlje kako bi držali pod kontrolom osmi dan smrtonosnih demonstracija koje su započele kao prosvjedi protiv poreza, ali su se pretvorile u prijekore protiv predsjednika Emmanuela Macrona i percipiranog elitizma francuske vladajuće klase.”

“To bi moglo izazvati građanski rat, a ja, poput većine ostalih građana, mi smo spremni”, rekao je jedan prosvjednik Associated Pressu.

New York Times izvještava da prosvjednici nisu ekskluzivno “krajnje desnog” ili “krajnje lijevog/Antifa” svjetonazora. “Spontanim i rapidnim dizanjem ruralne i zaboravljene Francuske, ovaj građanski pokret jedan je od najozbiljnijih izazova pro-poslovne vlade predsjednika Emmanuela Macrona.”

Macron među svojim sunarodnjacima trenutačno ima odobravanje od 29%, a američki predsjednik Donald Trump nije predugo čekao kako bi ukazao da su Amerikanci — a ne samo Francuzi — šokantno zlostavljani Macronovom agendom,

Trump je tweetao o prosvjedima u nedjelju rano ujutro: “Veliki i nasilni prosvjedi u Francuskoj ne uzimaju u obzir činjenicu kako loše Europska unije tretira Sjedinjene Države u trgovini ili što se tiče fer i razumnog plaćanja naše SJAJNE vojne zaštite. Obje teme moraju se uskoro popraviti.”

Macron se, naravno, pokušava pozicionirati kao “anti-Trump” Europske unije, sugerirajući na sastancima početkom mjeseca da se Francuska i ostale europske države previše oslanjaju na sve više nacionalističke Sjedinjene Države i da bi isto tako mogle lako plaćati svoju vlastitu obranu, izvan NATO sporazuma.