ERICKSON: Alternativa statusu quo

Erick Erickson

Da se John Freemont nije natjecao kao republikanac 1856. godine, vjerojatno ne bi bilo Lincolna 1860. godine. Republikanska stranka formirala se 1850-ih kolapsom Vigovske stranke (Whig Party). Središnje jedinstveno pitanje koje su republikanci dijelili bilo je ukidanje ropstva. Ono je ujedinilo ljude svih političkih stranki, povezujući ih u nešto novo.

Ranih 1990-ih, potaknuta pozivima na reformu jednog milijardera, na obzoru se pojavila Reformska stranka pod vodstvom H. Rossa Perota. Osvojila je 18,9 posto popularnog glasa. Reformska stranka, za razliku od republikanaca 1800-ih, bila je stranka jednog čovjeka i nije imala šanse za dulji opstanak na političkoj sceni. Po prvi puta u više od jednog stoljeća, ova zemlja je možda napokon na rubu da uspije u onome što Perot nije uspio napraviti. Možda je pravo vrijeme za održivu treću stranku.

Ako obratite pozornost na Floridu, izabrani senator Rick Scott dobio je 45 posto hispanskog glasa. Brian Kemp, novoizabrani guverner Georgije, dobio je 38 posto glasova Hispanoamerikanaca. Zapravo, republikanci su daleko bolje prošli s glasovima Hispanaca nego je bilo koji od medija to očekivao. Također, razmislite o crnim ljudima. Prema prilagođenim izlaznim anketama, oko 18 posto crnih muškaraca glasalo je za republikanca u Teksasu u odnosu na 14 posto prije dvije godine. U Wisconsinu, postotak je s 8 posto prije dvije godine skočio na 21 posto.

Trend udaljavanja manjinskih birača od demokrata gotovo je u cijelosti zbog kulturnih pitanja. Sve veće neprijateljstvo koje demokrati iskazuju prema vjeri, konzervativnim društvenim vrijednostima, itd., stvarna je Ahilova peta za stranku s manjinskim biračima — osobito s latinoameričkim biračima.

Istovremeno, bijela predgrađa pobjegla su od Republikanske stranke. Bijelim biračima s visokim prihodima u predgrađima, koja su bila pouzdani bastion republikanaca, bilo je dosta predsjednika Donalda Trumpa. Oni žele novi politički dom. Kombinirajte bijele birače iz predgrađa s crnim i latino biračima koji ne žele republikancima zbog Trumpa, a isto tako se ne osjećaju kod kuće s Demokratskom strankom, i čini se kako sada postoji stvarno mjesto za treću stranku u zemlji — onu održivu, za razliku od Libertarijanske i Zelene stranke.

Međutim, sumnjam da sve ovo prolazi Republikansku stranku. Postavite nekoga koji će se baviti ovim vrstama tema u preliminarnim izborima za predsjednika 2020. nasuprot Trumpu i ta osoba vjerojatno neće pobijediti — ali bi vjerojatno mogla započeti pokret treće stranke dok bi značajni dio, iako ne većina, republikanaca umornih od predsjednika Trumpa napustila svoj politički dom i učinila pokret prihvatljivim mjestom crnim i hispanskim biračima.

Republikanska stranka bi postala uglavnom bijela ruralna stranka. Demokrati bi postali većinom bogata, urbana bijela stranka. Nova stranka, nazovimo ih federalistima, bila bi koalicija bivših republikanaca i manjinskih demokrata sa zdravim dodatkom evangelista, koji svi dijele osjećaj da su dvije stranke iznevjerile zemlju.

Takav potez vjerojatno ne bi bio uspješan u 2020. Vjerojatno bi doveo do poraza Trumpa, koji bi ostatku republikanaca ostavio gorak osjećaj u ustima što se tiče pokreta. No, podaci iz nedavnih izbora jasno pokazuju da su republikanci iz predgrađa i društveno konzervativni manjinski demokrati spremni za novi politički dom. To ne bi bio momentalno uspješni pothvat, ali bi mogao biti potencijalno održivi, tako dugo dok bi se stranka temeljila na ideji, a ne na pothvatu jednog čovjeka poput Reformske stranke Rossa Perota.

Za one od nas koji su fiskalno konzervativni, također bismo se trebali naviknuti na ideju da ovo, samo po sebi, ne bi bila stranka male vlade. No, bez sumnje bi se mogla pozicionirati kao fiskalno odgovorna, slobodno-tržišna stranka, za razliku od postojećih stranaka.

Republikanska stranka trenutačno pripada Donaldu Trumpu i nema razloga suprotstavljati mu se na preliminarnim izborima. No, svi podaci s prethodnih izbora vrlo uvjerljivo sugeriraju da bi, ukoliko bi netko htio pokušati resetirati američke političke koalicije, sada bilo pravo vrijeme za to.