SHAPIRO: Twitter protiv znanosti

Ben Shapiro

U nedjelju, Twitter je promijenio svoje uvjete korištenja kako bi omogućio suspenziju ili baniranje svakoga tko se bavi “ciljanim krivim obraćanjem transrodnoj osobi”. Naveli su to zajedno s “Ponavljanim i/ili nekonsenzualnim klevetanjem, epitetima, rasističkim ili seksističkim tropama ili bilo kojim drugim omalovažavajućim sadržajem.”

Do ovog trenutka, Louis Farrakhan nije udaljen s platforme zbog nazivanja Židova “termitima”.

Ovo je tek najnoviji dokaz da je za Twitter politička pristranost zapečena u torti. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, Twitter je banirao desničarske teoretičare zavjera Alexa Jonesa i Lauru Loomer, a sad su banirali i konzervativca Jesseja Kellyja iz nekog neodređenog razloga. Sada, oni najavljuju da će poštivanje osnovne znanosti — prepoznavanje da su muškarci muškarci, žene žene i da se spol temelji na biološkim karakteristikama — mogao biti razlog vašeg izgona s platforme. Prošli tjedan, oni su banirali okorjelu feministicu zbog tvrdnje da je spol biološki.

Oba izraza “misgendering” (obraćanje osobi prema njegovom biološkom spolu op. a.) i “deadnaming” (nazivanje “transrodne žene” njegovim izvornim muškim imenom ili “transrodnog muškarca” njezinim izvornim ženskim imenom op. a.) nemaju osnove u stvarnosti. Sam rod se definira fluidno, ovisno o korisniku — neki ratnici socijalne pravde koriste ga naizmjenično sa spolom, neki sugeriraju da je to paket muških i ženskih osobina specifičnih svakom pojedincu, što čini tu riječ u suštini beskorisnom, budući da je svako ljudsko biće pojedinac. “Misgendering”, dakle, zahtijeva od nas, u korijenu, vjerovanje da je subjektivno samoodređivanje ključ u korištenju osobnih zamjenica drugih — standard za opis koji ne postoji niti u jednom drugom području ljudskog života (ne koristimo posebne zamjenice ovisno o nečijoj samoodređenoj rasi, profesiji ili dobi). To je nametanje govora svima ostalima i kršenje osnovne biologije, koja definira ljude kao seksualno dimorfne. Oni koji pate od genetskih poremećaja ne poništavaju stvarnost seksualnog dimorfizma ništa više nego što ljudi koji pate od neplodnosti ne poništavaju stvarnost ljudskog reproduktivnog sustava.

“Deadnaming” je običaj da se odnosimo prema nekome njegovim izvornim imenom — dakle, na primjer, nazivanje Chelsea Manning Bradley Manningom. Obično se odnosimo prema ljudima njihovim izvornim imenima do trenutka kad legalno promijene svoja imena, ali koristimo izvorna imena tih osoba kad se odnosimo na njih do trenutka promjene imena. Dakle, na primjer, Caitlyn Jenner je osvojila nula zlatnih medalja, ali Bruce Jenner ih je osvojio nekoliko. Bradley Manning je bio osuđen zbog špijunaže. Twitter čak ne prikazuje jasno mjesto na kojem je povučena linija: ako legalno ne promijenite svoje ime, ali očekujete da se ostatak društva prema vama odnosi vašim novim imenom, jeste li prekršili Uvjete korištenja?

Pretpostavljam da ćemo uskoro saznati. Evo nekih tweetova zbog kojih bih mogao biti baniran:

Ovo je poanta: Twitter više nije mjesto za otvorenu raspravu, ako je to ikad i bio. Umjesto toga, to je mjesto za “prihvatljiva” mišljenja — prihvatljiva po definiciji Jacka Dorseyja, izvršnog direktora Twittera. To znači da je Twitter, poput Daily Wirea, u suštini mjesto kontroliranog mišljenja. A to, zauzvrat, znači da bi Twitter trebao biti tretiran, u legalnom pogledu, kao medijska kuća. Ili bi, alternativno, Twitter morao stvoriti skup pravila koja ne bi nametala politiku tamo gdje bi trebao postojati standard slobodnog diskursa neometanog politikom.