Amnesty International poziva Google da prestane pomagati Kini u cenzuriranju njezinih građana

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/China Uncensored

Amnesty International, londonska organizacija koja se usredotočuje na ljudska prava (s nekim izuzecima, ali o tome kasnije), pokrenula je peticiju koja poziva Google da prestane surađivati s kineskom vladom u cenzuriranju i špijuniranju njezinih građana.

“Godine 2010., najveća tražilica na svijetu obećala je da neće podržati kinesku cenzuru na internetu. Ali u kolovozu 2018. otkriveno je da se Google sprema prekršiti to obećanje”, napisao je Amnesty International.

Organizacija upućuje na Dragonfly, prototip tražilice razvijene u Googleu koja bi imala mogućnost uklanjanja sadržaja neodobrenog od kineske vlade, poput Facebooka ili Wikipedije. Ona bi također omogućila komunističkom režimu da vide koji građani pretražuju pojmove poput “ljudskih prava”, “Nobelove nagrade” i “studentskih prosvjeda”.

S obzirom na to da kineska vlada koristi sustav društvenog kreditiranja kako bi rangirala i kažnjavala svoje građane, tražilica poput Dragonflyja mogla bi se koristiti u svrhu daljnje kontrole populacije.

“Ako je Google spreman trgovati ljudskim pravima za profit u Kini, zašto ne bi isto učinili i u drugim zemljama?”, pitao se Amnesty International.

Organizacija poziva Google da “Napusti program Dragonfly i javno se obvezuje da neće ponovno pokretati tražilicu u Kini na štetu ljudskih prava”, i da “Jamči zaštitu zviždačima i ostalim zaposlenicima koji se usude progovoriti.”

Kampanja se poklapa s člankom objavljenom na Mediumu, čiji autori kažu da su zaposlenici Googlea i da se protive Dragonflyju. Amnesty International u utorak je tweetao je link na članak.

“Zahvaljujemo hrabrim @Google zaposlenicima @DropDragonfly koji su nam se pridružili u pozivima za napuštanje programa Dragonfly, njegovoj cenzuriranoj tražilici za Kinu. Mi stojimo uz vas!”

Amnesty International može ponekad pogoditi ili promašiti što se tiče kršenja ljudskih prava, ali zasigurno je dobro vidjeti da podržavaju slobodu govora u Kini.

Skupina nije uvijek postojana u svojoj podršci ljudskih prava, kao što je to pokazala u anti-izraelskoj pristranosti. 2015., organizacija je objavila “temeljito pogrešno” izvješće protiv Izraela, tvrdeći da je nacija možda počinila “zločine protiv čovječnosti” kada se branila od Hamasovih terorista — istodobno ignorirajući akcije terorista.

U novije vrijeme, organizacija se pridružila anti-Disneyjevim naporima nekoliko slavnih osoba koje tvrde da je čin poljupca kojim prinčevi bude uspavane princeze (kako bi spasili njihove živote) jednak onom seksualnog zlostavljanja.