Ups: WHO sad govori da su zaključavanja loša ideja i da bi se trebala izbjegavati

Bronson Stocking

Screenshot: YouTube/World Health Organization (WHO)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promijenila je svoj stav prema vladinim zaključavanjima kao mjeri za borbu protiv Wuhanskog koronavirusa. WHO sad vjeruje da zaključavanja imaju neželjene posljedice i da ih treba izbjegavati.

“Mi u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ne zagovaramo zaključavanja kao primarno sredstvo kontroliranja virusa”, rekao je dr. David Nabarro, specijalni izaslanik WHO-a za Covid-19, za Spectator.

Dr. Nabarro je potom naveo neke od štetnih negativnih posljedica dugotrajnih zaključavanja na koje su konzervativci i predsjednik Trump upozoravali mjesecima.

“Zaključavanja imaju jednu posljedicu koji nikada ne smijete podcijeniti, a to je da čine ljude puno siromašnijima”, upozorio je dr. Nabarro.

Prema dr. Nabarru, jedino vrijeme za koje WHO smatra da su zaključavanja opravdana jest kad je potreban kratki period “za reorganizaciju, regrupiranje, uravnoteženje vaših resursa, zaštitu vaših iscrpljenih zdravstvenih radnika”.

“Ali uglavnom, mi to radije ne bismo radili”, priznao je dr. Nabarro.

Dužnosnici WHO-a prognozirao je moguće udvostručenje svjetskog siromaštva iduće godine i “najmanje udvostručavanje dječje pothranjenosti” kao rezultat zaključavanja.

Umjesto zatvaranja ekonomija, WHO sad poziva svjetske čelnike da razviju bolje sustave i uče jedni od drugih. Ovaj preokret dolazi nakon što je više od 3.500 liječnika potpisalo Veliku Barringtonovu deklaraciju, otvoreno pismo u kojem se svjetski čelnici pozivaju da zaustave štetna zaključavanja i usvoje novi pristup koji znanstvenici nazivaju “usredotočenom zaštitom”.

“Kao epidemiolozi zaraznih bolesti i znanstvenici iz javnog zdravstva, ozbiljno smo zabrinuti zbog štetnih utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje prevladavajućih COVID-19 politika i preporučujemo pristup koji nazivamo Usredotočenom zaštitom”, stoji u otvorenom pismu.

“Dolazeći i s ljevice i s desnice i iz čitavog svijeta, mi smo svoju karijeru posvetili zaštiti ljudi”, nastavlja pismo. “Trenutačne politike zaključavanja izazivaju razorne učinke na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje. Rezultati uključuju (da nabrojimo samo neke) niže stope cijepljenja u dječjoj dobi, pogoršanje ishoda kardiovaskularnih bolesti, manje pregleda za rak i pogoršano mentalno zdravlje — što će dovesti do pretjerane smrtnosti u godinama koje dolaze, a radnička klasa i mlađi članovi društva će podnijeti najveći teret. Držanje djece izvan škole je velika nepravda. Zadržavanje ovakvih mjera dok cjepivo ne bude dostupno nanijet će nenadoknadivu štetu, a neprivilegirani će nesrazmjerno stradati.

Srećom, Trump je dao prioritet razvoju cjepiva. No, hoće li za to dobiti ikakvu zaslugu? Naravno da ne.

“Usredotočeni pristup” znanstvenika uključuje usredotočavanje na zaštitu najranjivijih, dok istovremeno omogućava većini Amerikanaca koji nisu u opasnosti od teških bolesti da nastave sa svakodnevnim životom i razviju imunitet krda. Drugim riječima, upravo suprotno od pristupa koji je usvojio guverner Cuomo (D-NY).

Hoće li Trump ili konzervativci dobiti bilo kakve zasluge zbog toga što su bili ispred znanstvenika u vezi zaključavanja? Naravno da ne.