Dvije žene optužile Neila deGrasee Tysona za neprimjereno seksualno ponašanje

Frank Camp

Screenshot: YouTube/CBS Sunday Morning

U četvrtak, dvije žene javno su optužile astrofizičara Neila deGrasse Tysona za neprimjereno seksualno ponašanje. Njihova priča prvi puta je objavljena u članku Davida G. McAfeeja u Patheosu.

Dr. Katelyn N. Allers tvrdi da su 2009. nakon događaja Američkog astronomskog društva (AAS), koji se odvijao u Long Beachu, Kaliforniji, ona i njezina prijateljica odlučile snimiti nekoliko fotografija s deGrasse Tysonom. Nakon što su snimile fotografije, deGrasse Tyson navodno je Allers postavio pitanje o njezinoj tetovaži Sunčevog sustava, koja je dijelom bila izložena na njezinoj ruci.

Prema riječima Allers, Tylson je želio znati je li Pluton uključen u njezinu tetovažu. U potrazi za patuljastim planetom, astronom je “slijedio tetovažu u mojoj haljini”, rekla je Allers.

Rekla je McAfeeju da, s obzirom na svoje iskustvo, deGrasse Tyson ne izgleda kao “osoba koja ima veliko poštovanje prema autonomiji ženskog tijela.”

Dr. Michele Thornley, kolegica Allers na Sveučilištu Buckler, potvrdila je McAfeeju da je 2013. godine Allers razgovarala s njom o navodnom incidentu prije događaja na kojem je deGrasse Tyson trebao održati predavanje.

Druga žena koja navodi seksualno neprimjereno ponašanje je Ashley Watson, bivša asistentica deGrasse Tysona.

Watson je rekla da je deGrasse Tyson pokazivao “predatorske tendencije” tijekom njihovog radnog odnosa. Prema Watson, jedne noći ju je deGrasse Tyson pozvao na vino. Ona je nevoljko prihvatila poziv, a tijekom večeri deGrasse Tyson je navodno pokazivao sve bizarnije ponašanje.

MaAfee piše:

Nakon što je ušao u stan, Tyson je navodno skinuo njezine cipele i košulju, ostavljajući je samo u potkošulji. Nažalost, noć je postajala još čudnija kad je Tyson, koji je oženjen, navodno stavljao romantičnu glazbu i ponavljao njezine najintimnije dijelove.

Rekla je da je Tyson uskoro donio ploču za rezanje i nož kako bi narezao blokove sira koje je odlučio podijeliti. No, prije rezanja zakuske, navodno je gestikulirao nožem prema njoj i komentirao nešto o ubadanju.

Prema Watson, deGrasse Tyson je govorio o “opuštanju” i čak je pitao o njezinim osobnim potrebama. Kad je Watson odlučila otići, deGrasse Tyson je navodno želio provesti intimni stisak ruke u kojem svaka osoba osjeća puls druge.

Watson tvrdi da je u razgovaru s deGrasse Tysonom o događajima te večeri, on odbacio njezinu zabrinutost mizoginičnom primjedbom. Prijavila je navodni incident nadzorniku i kasnije dala otkaz.

Tvrdnje Allers i Watson o seksualno neprimjerenom ponašanju dolaze četiri godine nakon što je žena po imenu Tchiya Amet tvrdila da ju je deGrasse Tyson drogirao i silovao kad je bila “apsolventica astrologije na UT Austin”.

Watson je navodno poslala poruku Amet, navodeći: “Osjećam se kao da većina ljudi ne vjeruje da je on grabežljivac zbog njegovog statusa predavatelja …”

U svjetlu najnovijih optužbi protiv deGrasse Tysona, Fox i National Geographic, mreže koje stoje iza oživljavanja serije “Cosmos”, u kojoj je optuženi voditelj, započele su s istragom.

U službenom priopćenju Deadlineu, producenti “Cosmosa” su rekli: “Kredo u srcu Cosmosa jest da slijedimo dokaze kamo god oni vode. Producenti Cosmosa ne mogu učiniti ništa manje u ovoj situaciji. Mi smo privrženi temeljitoj istrazi ove stvari i djelovanju u skladu čim se istraga završi.”

Obje mreže tvrde da su uzele navode “vrlo ozbiljno”.

Daily Wire je pokušao doći do izjave deGrasse Tysona, ali do izlaska ovog članka nije dobio odgovor.