Profesor u dizalu ispričao vic o ženskom donjem rublju. Nažalost, u njemu je bila profesorica rodnih studija. Možete pogađati što se desilo.

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/The Atlantic

U nedjelju, Chronicle of Higher Education izvijestio je o izuzetno važnom događaju: muški profesor našalio se “ženskim donjim rubljem” u dizalu – dizalu s profesoricom rodnih studija. Jasno da patrijarhija Zapadne civilizacije tek treba biti uništena.

Prema Katherine Moran, profesor političke teorije Richard Ned Lebow s King’s College-a u Londonu, nalazio se u dizalu s grupom drugih ljudskih bića, uključujući profesoricu Simonu Sharoni, koja predaje ženske i rodne studije na koledžu Merrimack. Sharoni, kojoj je očito bilo uvjetovano da se podvrgne patrijarhatu, ponudila se da pritisne gumbe na dizalu. U tom trenutku Lebow je učinio nezamislivo: šaljivo je zatražio kat na kojem se nalazi odjel ženskog donjeg rublja. A njegovi drugovi – šljam! – prasnuli su u smijeh.

Stoga se Sharoni žalila Udruzi za međunarodne studije (ISA), baš kao što bi to svaka opunomoćena žena trebala napraviti. Tresući se, napisala je: “Još uvijek se pokušavam složiti sa činjenicom da sam se ukočila i da se nisam suočila s njim”. I oni su ozbiljno shvatili njezinu žalbu i pokrenuli istragu. Utvrdili su da je Lebow prekršio kodeks ponašanja organizacije.

Sve to unatoč činjenici da je Lebow pisao Sharoni navodeći: “Nisam imao želju vrijeđati žene i nisam htio da se osjećate neugodno.” Prema izvješću:

Sugerirao je da je Sharoni, koja je rođena u Rumunjskoj, a odrasla u Izraelu, možda pogrešno protumačila njegovu izjavu. Kad je bio mlad, 1950-ih godina, rekao je, “standardna šala” je bila da zamoli operatera dizala za kat s trgovinom alatima ili kat s ženskim donjim rubljem kao da se nalaze u robnoj kući. “Kao i vi, ja se snažno suprotstavljam eksploataciji, prisili ili poniženju žena”, napisao je Lebow. ” Kako se takva zla nastavljaju, čini mi se da bi trebali usmjeriti pažnju na stvarne prijestupe, a ne one zamišljene i marginalne. Podnošenjem žalbe ISA-i, koju smatram neozbiljnom – i očekujem da će mi na taj način i suditi odbor za etiku – možda usmjeravate vrijeme i trud daleko od onih pravih prijestupa koji nas oboje brinu.”

Ali to je samo udvostručilo njegove probleme! Kako joj se samo usuđuje objašnjavati kao djetetu! Prema udruženju, najokrutniji rez je bio prijedlog da je njezina neozbiljna tužba o neozbiljnosti bila doista neozbiljna. Nije se činila neozbiljnom! Lebowu je rečeno da mora napisati “nedvosmislenu ispriku” Sharoni. Lebow je rekao ne, zbog toga što nije neozbiljan idiot. Umjesto toga napisao je e-mail u kojem je cijelu situaciju nazvao “zastrašujući i strahoviti primjer političke korektnosti” koji “potiče druge da cenzuriraju svoje opaske zbog straha od kazne”. Ali Sharoni je bila uporna:

Desetljećima su žene i druge marginalizirane skupine u akademiji morale podnašati bijele ljude koji su odlučivali što se smatra prekršajem i što je “neozbiljno”. Kao netko tko je posvetio svoj život suprotstavljanju seksizmu (i ostalim oblicima diskriminacije i ugnjetavanja) u akademskim prostorima, ne mogu i neću šutjeti kad je u pitanju mržnja prema ženama.

Tako je, netko mora stati na kraj starijim bijelim profesorima koji rade očigledne i glupe šale o odjelima za žensko donje rublje u dizalima – šale koje su spominjane desetljećima! Pobuna patrijarhije je u usponu!

I onda se feministi pitaju zašto ih toliko Amerikanaca smatra neduhovitim zanovijetalima? Možda iz razloga što neduhovita zanovijetala poput Sharoni čine život mizernim slučajnim profesorima, umjesto da se usredotoče na stvarne nepravde koje se događaju.

Osim toga, tko može reći da Lebow stvarno nije htio obaviti kupovinu na odjelu ženskog donjeg rublja za sebe? Nije li njezina pretpostavka transfobijska? Možda bi trebala bi podignuta optužnica protiv nje pred ISA-om. Hijerarhija mora biti skršena!