Macron ustuknuo od povećanja poreza na gorivo uslijed prosvjeda ‘žutih prsluka’

James Barrett

“Žuti prsluci” osvojili su prvu bitku protiv administracije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je u utorak najavio da će obustaviti planirano povećanje poreza na gorivo, koje je dio njegovog programa borbe protiv klimatskih promjena, barem na šest mjeseci.

U priopćenju, premijer Edouard Philippe naveo je nasilne prosvjede kao razlog zašto je administracija odlučila staviti svoj porez na gorivo na čekanje.

“Francuzi koji su obukli žute prsluke žele smanjenje poreza i plaćanje rada”, rekao je Philippe, navodi Reuters. “To je također ono što mi želimo. Ako nisam uspio objasniti, ako vladajuća većina nije uspjela uvjeriti Francuze, onda se nešto mora promijeniti. Niti jedan porez nije vrijedan ugrožavanja jedinstva nacije.”

Dok je Philippe priznao da je administracija popustila pred sve učestalijim nasilnim prosvjedima, također je prekorio građanstvo zbog toga što ne žele veće poreze te upozorio da bi to moglo ograničiti državne službe i rezultirati prenošenjem duga “našoj djeci”.

“Ako su nam događaji iz prethodnih dana išta pokazali, to je da Francuzi ne žele veće poreze ili nove poreze”, rekao je. “Ako prihod u porezima padne, onda mora pasti i državna potrošnja, jer ne želimo prenositi naše dugove na našu djecu. A ti dugovi su već ionako prilično veliki.”

Prije priopćenja, neki dužnosnici sugerirali su da bi porast plaća mogao popratiti novi porez kako bi se ublažio udar, no dok je Philippe rekao kako će administracija pregledati načine na koje može pomoći siromašnima i srednjoj klasi koji se oslanjaju na vozila, nije spominjao povećanje minimalne plaće.

Reuters je primijetio da je ovo bio “prvi veliki zaokret administracije predsjednika Emmanuela Macrona nakon 18 mjeseci u uredu.”

U posljednja dva tjedna, prosvjednici su u velikom broju izašli na ulice francuskih gradova kao odgovor na porez na gorivo, koji je opisan kao način borbe protiv globalnog zatopljenja, ali koji bi nametnuo vrlo teške poreze na gorivo za koje prosvjednici kažu kako si ih jednostavno ne mogu priuštiti. NPR izvještava da francusko ministarstvo unutarnjih poslova procjenjuje kako je tijekom vikenda na ulicama bilo oko 136.000 prosvjednika, a proteklih tjedana njihova ukupna brojka doseže 280.000.

Prosvjedi su dobili ime “Žuti prsluci” zbog žutih prsluka koje su demonstranti nosili na prosvjedima. Svi vozači motornih vozila dužni su po zakonu imati žuti prsluk u slučaju izvanrednih situacija. Pokret je započeo na društvenim medijima 17. studenog i dobio od toga vremena na momentumu i značaju. Reuters napominje da se ono što je počelo kao prosvjed protiv novih poreza pretvorilo u “anti-macronski ustanak, pri kojem su mnogi kritizirali predsjednika i njegove politike za koje kažu da pogoduju bogatima i ne čine ništa kako bi pomogle siromašnima.”