Thomas Sowell o mitovima ekonomske nejednakosti

Američki intelektualni gigant Thomas Sowell govori o ekonomskoj i rasnoj nejednakosti i mitovima koji nastavljaju pogrešno opisivati sustave siromaštva među različitim rasnim i ekonomskim klasama. Objašnjava ekonomske teorije iza ovih rasprostranjenih mitova i predlaže rješenja temeljena na činjenicama za naizgled bezizlazne situacije.

Sowell opisuje svoj rani život u vrijeme kad je napustio srednju školu i našao prvi posao kao kurir Western Uniona. Priznaje da je u svojim ranim dvadesetim koketirao s marksizmom dok je pokušavao shvatiti nejednakosti stanovanja kojima je svjedočio u njujorškim susjedstvima. Marksizam je, kaže on, bio jedino objašnjenje koje je mogao naći u to vrijeme. Nakon toga služio je u marincima prije nego što je nastavio školovanje u ekonomiji na Sveučilištu Harvard nakon kojeg je magistrirao na Sveučilištu Columbia i doktorirao na Sveučilištu Chicago.

Sowellov prvi posao nakon doktorata u ekonomiji bio je u Ministarstvu rada za koje kaže da je bilo mjesto na kojem je shvatio da marksizam nije rješenje. Tvrdi da vlada ima svoje institucionalne interese u nejednakosti koje se ne mogu objasniti marksizmom. Nakon što je bio obeshrabren marksizmom i vladom općenito, počeo je tražiti bolje ekonomske ideje i solucije (slobodno tržište).

Robinson i Sowell razgovaraju o Sowellovim pisanim djelima, njegovim idejama o rasnoj i ekonomskoj nejednakosti, stanju današnjih Sjedinjenih Država i ostalim temama.