Senatorica Gillibrand: Budućnost je ženska. Don Jr.: Imam pitanje.

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/The Daily Show with Trevor Noah

Kirsten Gillibrand, newyorška senatorica i moguća demokratska kandidatkinja za predsjednika 2020. godine, obratila se u srijedu svojoj bazi feminističkim tweetom u kojem proglašava budućnost “ženskom”.

“Naša budućnost je: ženska, intersekcionalna, potaknuta međusobnim vjerovanjem. A tek smo započeli”, napisala je Gillibrand.

Donald Trump Jr., otac petero djece, nije bio impresioniran tweetom, upitavši Gillibrand važno pitanje: Kada bih trebao reći svojim sinovima “da nema budućnosti za njih?”

Cijeli Trumpov tweet glasi: “Dobro je znati. Moje djevojčice će biti uzbuđene zbog toga. Kad je pravo vrijeme da obavijestim svoje dečke (stare 9, 7 i 6 godina) da nema budućnosti za njih? Nisam siguran da je ovo pobjednička platforma, ali ti budi ti.”

Iako je politički popularno kritizirati muškarce i dječake u 2018. — pogotovo onima s lijeve strane spektra, kao što je Gillibrand ovdje zorno pokazala — najstariji sin Trumpa navikao je ustati u obranu muškaraca i dječaka.

U listopadu je, primjerice, Trump žestoko kritiziran jer se usudio reći kako se boji za svoje sinove u klimi u kojoj nepotkrijepljene optužbe mogu ukaljati i gotovo uništiti karijeru čovjeka, kao što je to tada bio slučaj s Brettom Kavanaughom.

“Imam dječake i imam djevojčice. I kad vidim što se trenutačno događa, to je zastrašujuće”, rekao je Trump za DailyMailTV. Na pitanje je li se više boji za svoje sinove ili kćeri, odgovorio je: “Rekao bih da su to trenutačno moji sinovi.” Trump je također primijetio da politički motivirani napadi, očigledno upućujući na demokrate koji su u to vrijeme napadali Kavanaugha, štete stvarnim žrtvama.

Neke od kritika koje je Trump primio došle su od dama iz emisije “The View”. Suvoditeljica Whoopi Goldberg doslovno je sugerirala da Trumpovi sinovi imaju predatorske “sklonosti”.

“Zabrinuti ste za svoje dijete samo ako mislite da ono ima takve sklonosti”, rekla je Goldberg. “Ako mislite da vaše dijete nije osoba koja bi mogla napasti ljude, to vas ne bi trebalo zabrinjavati.”

Kao odgovor, Trump Jr. je podsjetio Goldberg na snimku u kojoj brani osuđenog silovatelja djeteta, Romana Polanskog. U emisiji “The View”, Goldberg je ozloglašeno rezonirala da Polanski zapravo nije počinio “silovanje-silovanje” drogiravši 13-godišnju djevojčicu s kojom je imao seksualne odnose.

“[Whoopi Golberg,] umjesto da insinuiraš da su moji sinovi potencijalni budući zlostavljači”, napisao je Trump Jr., “možda bi mogla objasniti zašto si branila stvarnog silovatelja djeteta Romana Polanskog?”

Što se tiče Gillibrand, ovakvo lažno pro-žensko ulagivanje je uobičajeno. Iako Gillibrand tvrdi da se zalaže za žene i protiv seksualnog zlostavljanja i napada, ona u svojoj prošlosti ima neke nedosljednosti u vezi tog pitanja. GQ izvješćuje:

Ironično, stav koji može Gillibrand predstavljati svojevrsnu opasnost je onaj u kojem je bila u potpunosti dosljedna: prozivanje seksualno neprimjerenog ponašanja. Dok ju je njezin rad po tom pitanju napravio relevantnijom nego ikad, njezina iskrenost kritizirana je kao naizgled proračunata. Nakon što je, na primjer, osudila Billa Clintona zbog skandala s Monicom Lewinsky, Gillibrand se suočila s optužbama za oportunizam. Bivši savjetnik Hillary Clinton, Philippe Reines, tweetao je: “Više od 20 godina uzimala si podršku, novac i mandat od Clintonovih. Licemjerko. Zanimljiva strategija za preliminarne izbore 2020. Puno sreće.”