Osvajač CNN-ove nagrade za ‘Novinara godine’ priznao da je lažirao svoja izvješća

Ryan Saavedra

Nedavni osvajač CNN-ove nagrade za “novinara godina” priznao je da je godinama “na visokoj razini” lažirao svoja izvješća dok je radio za Der Spiegel, njemačku publikaciju koja je upozorila da su možda i druge medijske organizacije eventualno oštećene.

“Claas Relotius, novinar i urednik, krivotvorio je svoje članke na visokoj razini, pa čak i izmišljao likove, obmanjujući tako svoje čitatelje i kolege”, izvijestio je Der Spiegel. “Ovo je otkriveno kao rezultat informacija, internih istraživanja i, u konačnici, sveobuhvatnog priznanja samog urednika.”

Publikacija je rekla da su sumnje porasle nakon izvještaja Relotiusa u studenom “o američkoj vigilantskoj skupini koja patrolira granicom između Meksika i Sjedinjenih Država”.

Ko-autor izvješća rekao je da je promatrao Relotiusovo ponašanje i postao sumnjičav, da bi potom prijavio što se dogodilo, što je dovelo do Relotiusovog suočavanja s publikacijom.

“Claas Relotius počinio je svoje obmane namjerno, metodično i s kriminalnim namjerama”, nastavio je Der Spiegel. “Na primjer, on je u svoje priče uključio pojedince koje nikada nije upoznao ili s kojima nikad nije razgovarao, pričajući njihove priče ili ih citirajući. Umjesto toga, otkrio je, on ih je prikazivao na temelju drugih medija ili video snimaka. Time je stvorio kompozitne karaktere ljudi koji su zapravo postojali, ali čije priče je Relotius izmislio. Također je izmislio dijaloge i citate.”

The Wrap je napomenuo da je 33-godišnji Relotious “osvojio nagradu CNN-a za novinara godine 2014. za priču ‘Ubojice kao skrbnici’, objavljene u švicarskoj publikaciji Reportagen.”

The Wrap je dodao kako CNN nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Ovim incidentom su se pozabavili i Tucker Carlson i Mark Steyn: