TV Guide upozorio čitatelje o ‘problematičnom’ životu Chrisa Pratta izvan ekrana

James Barrett

Jedna od malobrojnih holivudskih zvijezda za koju konzervativci osjećaju da dijeli sličan svjetonazor je zvijezda “Čuvara galaksije” Chris Pratt, koji je spreman otvoreno kritizirati aspekte liberalne kulture i objaviti svoju vjeru u Boga, dok istodobno ne ispada samopravedan ili samodopadan. Stoga vjerojatno ne čudi da se TV Guide osjećao primoran napisati hit-piece o Prattu upozoravajući svoje čitatelje na njegov “problematični život izvan ekrana” koji će zasigurno uvrijediti njihove (vjerojatno ljevičarske) senzibilitete, uključujući i to da se svojedobno rugao “kulturi ogorčenja”.

Prattov “hit-piece” je dio žalosnog niza članaka pod imenom “12 Days of Chris-Mas,“, koji ističu dvanaest glumaca po imenu Chris tijekom dvanaest dana koji prethode Božiću, koji bi trebali dovesti do “najboljeg Chrisa” na sam Božić (Christmas). Ili nešto takvo. Usprkos svim svojim navodnim “problemima”, Pratt se našao na 5. mjestu. Čak i podnaslov koji promovira članak uključuje anti-Pratt gledište, sugerirajući da bi se obožavatelji trebali osjećati krivim zbog ljubavi prema Prattu (h/t Twitchy):

Članak u-ne-baš-božićnom-duhu započinje opisom Prattove transformacije iz simpatične televizijske osobnosti u “holivudskog zlatnog dečka” sa svojim ulogama u “Čuvarima galaksije” i “Jurskom svijetu”. No, do kraja drugog odlomka, Kaitlyn Thomas iz TV Guidea otkriva pravu temu članka: ne veličanje Pratta, već njegovo portretiranje kao “problematične” (desno-naginjujuće) ikone. Pratt, piše Thomas “ostaje najkompliciraniji i najrazdorniji od svih Chrisova”.

“Kada dublje pogledate Pratta čovjeka, a ne nužno Pratta glumca, nestaje nešto od njegovog sjaja”, piše Thomas. “Iako može biti smiješan izvan pozornice, kao što je i na njoj — njegovi povremeni ‘What’s My Snack’ videozapisi na Instagramu su gotovo uvijek zabavni — nemoguće je ignorirati neke problematične aspekte njegovog života izvan ekrana.”

Dakle, koji su to “problematični aspekti” njegovog osobnog života? Pa, kao prvo, pokušao je nekome dati svoju staru mačku. Ozbiljno.

Na primjer, životinje: Godine 2011., Pratt je navodno pokušao preko Twittera dati svoju staru obiteljsku mačku, iako je kasnije dao objašnjenje (buduća djeca) i rekao da je mačka naposljetku našla dobar dom. (Pet godina kasnije, također je postojala bizarna tabloidna priča o pokušaju Pratta i njegove tadašnje supruge Anne Faris da ponovno udome obiteljskog psa.)

Da stvar bude gora, mrzitelj mačaka i eventualno pasa, Pratt uživa — pripremite se, dragi čitatelji TV Guidea — u lovu i konzumaciji janjetine:

Ono što dodaje ulje na vatru jest činjenica da Pratt, strastveni lovac koji često govori o svojoj ljubavi prema lovu, trenutačno uzgaja janjce na svojoj farmi. Entuzijastični ton kojim je objašnjavao o “jedenju svježe janjetine s farme” u videu na Instagramu ove godine — “Oni su najsretnija janjad na planetu, oni su tako slatki i onda se jednog dana probude mrtvi u mom zamrzivaču” — izazvao je burnu reakciju brojnih obožavatelja, ne samo onih koji su vegetarijanci ili vegani. Sljedećeg dana, Pratt je objavio sliku nekoliko komada svježeg janjećeg mesa i čak usporedio smrt janjca s nečim toliko laganim i trivijalnim poput “isključivanja TV-a”.

Voljeni glumac jednom je također donio nečuvenu odluku da se javno naruga kulturi ogorčenja:

Nakon životinja: U svibnju 2015., možda kao odgovor na kontroverzu koja je nastala nakon neprikladne šale njegovih Marvelovih kolega Jeremy Rennera i Chrisa Evansa u vezi karaktera Scarlett Johansson (Black Widow) tijekom intervjua, Pratt se narugao kulturi ogorčenja u postu na Facebooku, unaprijed se ispričavajući za nešto što je naposljetku možda i učinio.

“Želio bih se iskreno ispričati za sve što ću slučajno reći na predstojećoj #JurassicWorld tiskovnoj turneji”, napisao je. “Nadam se da shvaćate da nikada nisam namjeravao nekoga uvrijediti i da mi je doista žao.”

Thomas potom likuje zbog Prattove navodne potrebe da se nakon posta, zbog raznih javnih grijeha, “nekoliko puta” ispriča. “Postu nedostaje bistrine, ali je pomalo smiješan u retrospektivi: iako se Pratt nije uvalio u probleme tijekom te specifične turneje, od tada se morao ispričati nekoliko puta”, napisala je podrugljivo.

Jedan od navodno uvredljivih komentara, prema Thomas, desio se kad je Pratt rekao da Hollywood ne zastupa dovoljno glas “prosječnog, američkog plavog ovratnika”. “Ne vidim osobne priče koje bi odjekivale u meni, jer one nisu moje priče”, rekao je Pratt časopisu Men’s Fitness 2017. “Glas prosječnog, američkog plavog ovratnika nije nužno zastupljen u Hollywoodu.” Pratt se kasnije ispričao zbog komentara, rekavši da postoji “mnogo filmova o američkim plavim ovratnicima”.

Thomas je ukorila Pratta zbog komentara, da bi potom započela ljevičarska bucanja o nedovoljno zastupljenim glasovima u filmovima:

Ideja da Pratt sebe ne vidi — iako dolazi iz radničke obitelji i provodi većinu svog vremena na farmi, on je također uspješan, heteroseksualni bijeli muškarac koji se nalazi u srcu dviju velikih filmskih franšiza — kao zastupljenog na televiziji ili na filmu je smiješna, kao što je i ideja da američka radnička klasa nije dobro zastupljena u Hollywoodu. (Postoji čitav niz filmova i TV serija koje prikazuju borbu radničke klase i rado ću poslati Prattu njihov popis.) No, istina je da je razlog zbog kojeg je Prattov komentar razjario toliko mnogo ljudi jest njegovo ignoriranje činjenice da postoje brojne zajednice koje se zapravo bore za bolju zastupljenost, zajednice koje se već dugo vremena bore da vide sebe na televiziji i filmu.

TV Guide zatim ističe post na Instagramu u kojem je Pratt rekao ljudima da “pojačaju glasnoću”, a ne da samo “čitaju titlove”, čime je na kraju uvrijedio osobe oštećenog sluha.

“Kako se onda nositi s činjenicom da vam se Chris Pratt sviđa kao glumac i (obično) ga nalazite šarmantnim na Instagramu. a također znate da je ponešto problematičan izvan ekrana?”, piše Thomas. To ne mora biti jedno ili drugo. Thomas završava milostivim informiranjem čitatelja da “problemi s nekim Prattovim primjedbama iz stvarnog života ne znači da ga ne možete smatrati smiješnim dok je Andy Dwyer ili Star-Lord.” Ufff. Hvala, TV Guide!

Iako TV Guide to neće otvoreno priznati, jedan od stvarnih razloga zbog kojeg su ciljali Pratta jest činjenica da otvoreno govori o svojoj vjeri. Zapravo, hit-piece TV Guidea došao je samo nekoliko tjedana nakon što je Pratt pročitao dio iz Lukinog evanđelja u Disneylandu i ponudio svoje osobne komentare o svojim kršćanskim vjerovanjima.

“Za mene, biti roditelj je uistinu promijenilo moj život na toliko mnogo načina. I jedan od tih načina je razumjeti, uistinu, ljubav koju otac može imati prema djetetu”, rekao je, pokazujući na vlastito dijete u publici. “Kad gledam ovdje ovu svoju dragocjenu malu kreaciju i promatram načine na koje mi pokušava udovoljiti, osjećam se ispunjenim ljubavlju koja je toliko čista i bezgranična. Način na koji volimo svoju djecu, što više volimo svoju djecu, više ćemo shvatiti sposobnost našeg Oca na nebu da voli nas. Svaki od nas je dragocjeno stvorenje i on se samo divi načinima na koje pokušavamo ugoditi Njemu. To bi nam trebalo pružiti mnogo utjehe. Znam da meni pruža.”