LONGENECKER: Tri mudraca, deve i čarobna zvijezda? Jesu li to lažne vijesti?

Dwight Longenecker

Malo je aspekata božićne priče više očaravajuće od posjeta mudraca Betlehemu. Priča o tri mistika iz Azije, Afrike i Perzije, koji prate čarobnu zvijezdu na dugom i opasnom putovanju kako bi prezentirali bogate darove seljačkom djetetu, sadrži sve što bi ljubitelj bajki mogao poželjeti: potragu, egzotične strance, misteriju, čaroliju i veličanstvenost drevnosti. S jednostavnom porukom kraljevskog klanjanja u poniznosti, priča o tri mudraca ima sve… osim bilo kakvih temelja u povijesti.

To su lažne vijesti.

Ili? Ono što je fascinantno u priči o Magima jest kako je izvorna priča u evanđelju sv. Mateja obložena slojevima legendi i mitova. U drugom i trećem stoljeću, kršćanska crkva u Siriji, Perziji i Turskoj vila je inficirana gnosticizmom. Pod snažnim utjecajem hereze pod nazivom manihejstvo, gnostički kršćani bili su fascinirani tajanstvenim predajama, tajnom mudrošću, fantastičnim mitovima i okultnim znanjem. Priča o mudrim čarobnjacima iz drevne sekte perzijskih proroka bila je jedna od njihovih omiljenih.

Fantastične verzije priče o Magima poput Legende o Aphroditianusu ili Otkrivenje Maga proždirale su se u gnostičkim krugovima tijekom razdoblja od trećeg do šestog stoljeća i utjecale na njihovo prepričavanje u mainstream krugovima. Kako su stoljeća prolazila, tradicija je samo rasla. Bila su tri mudraca. Bili su kraljevi. Dobili su imena. Došli su iz dalekih zemalja. Jedan od njih bio je negroid, jedan bijelac i jedan azijat te su tako predstavljali sve narode svijeta. Jedan je bio mladi, jedan srednje dobi i jedan starac — isto tako predstavljajući tri životne dobi čovječanstva.

To je prekrasna i smislena priča, no većina biblijskih učenjaka odbacuje priču kao kasni dodatak evanđeljima. Osjećajući mitske elemente koji su prikazani u mnogim umjetničkim djelima, biblijskim pričama, na božićnim čestitkama i predstavama, oni su je otpisali kao pobožnu fikciju. Na taj način, akademici su stvorili vlastite lažne vijesti o lažnim vijestima. Oni su izmislili mit o mitu.

U svom monumentalnom djelu Rođenje Mesije, biblijski učenjak Raymond Brown priznaje da bi za novozavjetnog stručnjaka priznavanje povijesnosti priče o Magima značilo pisanje osmrtnice za njegovu akademsku karijeru. Smatranje priče o mudracima kao fantastičnu fikciju bio je test akademske ortodoksije. Zbog toga se nitko od povjesničara ili biblijskih učenjaka nije zamarao pitanjem jesu li možda postojali mudraci, tko su oni mogli biti, odakle su mogli doći i koja je mogla biti njihova misija.

Kad govorimo o priči o mudracima koji putuju u Betlehem kako bi odali počast Djetetu Kristu, imamo dvije verzije lažnih vijesti. Prva je priča o misticima s istoka koji su krenuli na dugo putovanje jašući na devama, sljedeći čarobnu zvijezdu. Druga je mit akademika: da primljena verzija nije ništa više od pobožne fantazije proizvedene od vjernika koji su željeli učiniti Isusa posebnijim.

U Gospodaru prstenova Galadriel primjećuje: “Povijest je postala legenda, a legenda je postala mit.” Budući da sam one skeptične sorte, postao sam skeptičan prema oba mita o Magima. Ako su oni oba lažne vijesti, što su onda bile prave vijesti? Kako bih to doznao, počeo sam s najosnovnijom verzijom priče sv. Mateja. Ogulio sam sve nagomilane legende i mitove, ali sam također bocnuo pretpostavku akademika da je priča lažna vijest. Želio sam doznati postoji li ipak povijesna osnova priče o Magima.

Ono što sam otkrio bilo je zapanjujuće. Suvremena tehnologija i napretci u arheologiji pružili su dokaze koje nitko drugi nije dosad sastavio. Kopanje u religijskoj, političkoj i ekonomskoj povijesti tog vremena, potaknulo me na potragu za otkrivanjem tko su misteriozni posjetitelji iz Babilona mogli biti. Istina je preokrenula obje verzije lažnih vijesti. Tradicionalni vjernici moraju napustiti razrađenu mitsku verziju koja se nakupljala i okoštavala tijekom stoljeća, ali poricatelji maga u akademskoj zajednici također moraju napustiti svoju dogmu da ne postoje povijesne osnove za priču o Magima.

Kako su se dokazi nakupljali i dolazili u fokus, pojavila se teorija koja je u skladu s Matejevim izvještajem i koja se savršeno uklapa u geografiju, politiku, religiju i ekonomiju Judeje prvog stoljeća. Biblijski magi bili su religijski inspirirani diplomati koji su se upustili na relativno kratko putovanje s konjima iz susjednog kraljevstva Nabatejaca. Nema potrebe za mnogo magije, misterije i mita. Stvarna priča je daleko uobičajenija i racionalnija nego što smo zamišljali.

Ona je jednostavna i neposredna baš kao što ju je Matej isprva ispričao.

Dwight Longenecker je autor knjige The Mystery of the Magi- The Quest to Identify the Three Wise Men.