Izložba o muslimanima koji su pomagali Židovima tijekom holokausta otkazana nakon muslimanskih prosvjeda

Robert Spencer

Nije iznenađenje da neki muslimani ne bi smatrali herojima one muslimane koji su pomagali Židovima tijekom holokausta. Kur’an opisuje Židove kao ukorijenjeno zlo koje nastoji uništiti dobrobit muslimana. Oni su najjači od svih ljudi u neprijateljstvu prema muslimanina (5:82); oni izmišljaju stvari i lažno ih pripisuju Alahu (2:79; 3:75, 3:181); oni tvrde da je Alahova moć ograničena (5:64); oni vole slušati laži (5:41); oni ne slušaju Alaha i nikada se ne pridržavaju njegovih zapovijedi (5:13). Oni se prepiru i svađaju (2:247); skrivaju istinu i obmanjuju ljude (3:78); bune se protiv proroka i odbijaju njihovo vodstvo (2:55); licemjerni su (2:14, 2:44); daju prednost vlastitim interesima u odnosu na Muhamedova učenja (2:87): žele zlo ljudima i pokušavaju ih zavarati (2:109); osjećaju bol kad su drugi radosni ili uspješni (3:120); arogantni su jer su Alahov voljeni narod (5:18); proždiru ljudsko bogatstvo izvrdavanjem (4:161); kleveću istinsku religiju i prokleti su od Alaha (4:46); ubijaju proroke (2:61); nemilosrdni su i bezdušni (2:74); nikad se ne drže svojih obećanja ili ispunjavaju svoje riječi (2:100); neobuzdani su u počinjavanju grijeha (5:79); kukavički su (59:13-14); škrti (4:53); pretvoreni su u majmune i svinje zbog nepoštivanja Sabata (2:63-65; 5:59-60; 7:166); itd. Oni se nalaze pod Alahovim prokletstvom (9:30) i muslimani bi trebali voditi rat protiv njih i pokoriti ih pod islamskom hegemonijom (9:29).

“Džamija Golden Green otkazala izložbu muslimanskih heroja holokausta”, Jewish News, 3. siječnja 2019.:

Planirana izložba koja bi slavila muslimanske Albance koji su pomogli, štitili i spasili svoje židovske susjede tijekom holokausta, otkazana je.

Niti jedan razlog nije dan za otkazivanje, ali rabin Natan Levy, šef operacija na Faith Forumu za London i jedan od organizatora događaja, rekao je: “Nastavit ćemo se fokusirati na izgradnju lokalnih odnosa iako je ovaj događaj otkazan. Međutim, uvjereni smo nakon razmatranja planova da postoji dobra volja za nastavak suradnje sa zajednicama u Barnetu.

Mjesto održavanja našlo se pod pritiskom protivnika održavanja izložbe, uključujući Roshana Saliha, urednika britanskog muslimanskog medijskog outleta 5 Pillars, koji je pozvao na bojkot.

Događaj je trebao biti dio nastojanja džamije za otvaranje i održavanje dijaloga sa svojim susjedima…

Yad Vashem događaj, koji je trebao biti održan u nedjelju, trebao se baviti reakcijom muslimanskih Albanaca koji su se suprotstavili nacističkim okupatorima. Albanci nisu samo štitili svoje židovske građane, već su nudili utočište i Židovima koji su stigli u Albaniju i suočili se s deportacijom u logore.

Levy je nazvao izložbu “snažnim podsjetnikom da je tijekom najmračnijeg sata židovske zajednice, muslimanska zajednica u Albaniji bila jedna od rijetkih koja nije stajala po strani kad su nacisti pokušali iskorijeniti židovske susjede. Važno je zapamtiti da smo povijesno podržavali jedni druge.”