BOZELL & GRAHAM: Novi detalji kvare priču o Khashoggiju heroju

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Jezivo ubojstvo saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija uništilo je ideju da se kraljevska obitelj Saudijske Arabije može pohvaliti zbog svoje reforme. Prinčevi koji sjeckaju političke protivnike u komadiće nisu dobri ljudi. Međutim, mooooolim vas, prestanite s obožavanjem čovjeka koji to ničime nije zaslužio.

Politico je objavio članak s pretencioznim naslovom: “Jamal Khashoggi: Slobodni mislilac čije ubojstvo je potreslo svijet”. Časopis Time prozvao ga je jednim od “Čuvara”, novinarskih “muckrakera” koji su postali njihova Osoba godine 2018.

Timesov Karl Vick pretjerivao je s hvalama, napisavši: “Khashoggi vjerovao je u svjedočanstvo. Tu vjeru iskazivao je izvještavanjem s terena koje je radio od svoje mladosti u uredništvu novina iz kojih je protjeran i u kolumni koju je pisao u usamljeničkom izgnanstvu.”

U Vickovoj uzbuđenoj prozi, Khashoggi je bio hrabar i neovisan istraživač činjenica. “Ono što je uznemirilo kraljevstvo i označilo novinara za smrt bilo je Khashoggijevo inzistiranje na tome da sam dođe do zaključka, potičući ga uznemirujućim činjenicama i vjerujući javnosti da razmišlja za sebe”, napisao je Vick. Tako mi svega! No, postaje još i bolje: “Takva neovisnost nije mala stvar. Ona označava razliku između tiranije i demokracije.”

Ali čekajte. … Koliko je neovisan bio Khashoggi? Washington Post je 23. prosinca priznao “problematičan” aranžman između Khashoggija i katarskih autokrata, neprijatelja Saudijske Arabije (i vlasnika “neovisne” Al Jazeere). Naravno, Post je zakopao te činjenice u paragrafu 19, na stranici A-14, u masivnoj priči od 5.000 riječi.

Dakle, Khashoggi je oštro kritizirao jednu skupinu autoritaraca … uz pomoć u istraživanju, “skiciranju” te “oblikovanju” druge skupine. To ne čini njegovo nemilosrdno ubojstvo manje odvratno. Ali to bi trebalo prekinuti te “Slobodni mislilac koji samo svjedoči” gluposti.

Post tvrdi da nije bio svjestan tog sitnog ovisnog aranžmana. Iskoristio je njegovu smrt kako bi naglasio svoju “Demokracija umire u tami” promotivnu kampanju. U prosincu je objavljen oglas preko čitave stranice sa slikom Khashoggija ispred kojeg je bila svijeća i s riječima: “Život je nestao. Principi slobodnog izražavanja ostaju. Washington Post.” Sad kad je objelodanjeno … i ništa se ne mijenja.

Ne postoji ništa kao prisvajanje ove žrtve. U stvarnosti, Khashoggi je napisao 20 članaka za Postovu web stranicu od rujna 2017. do rujna 2018. Post je objavio samo jedan njegov članak u svom papirnatom izdanju. Nije bio toliko strastveno impresioniran njegovim mišljenjem prije njegovog ubojstva.

Khashoggijeva eksploatacija se nastavlja. NBC je upravo osudio Netflix zbog savijanja koljena pred saudijskim pritiscima i uklanjanja epizode (u toj zemlji) komičnog showa muslimanskog ljevičara Hasana Minhaja, “Patriot Act”, u kojoj je kritizirao Khashoggijevo ubojstvo. U priči NBC-a pojavila se Karen Attiah, Khashoggijeva (nesvjesna Katara) urednica u Postu, koja je proglasila: “Saudijska Arabija se trenutačno ponaša kao odmetnuta nacija, odmetnuta država koja ne poštuje vladavinu zakona, ljudski život i dostojanstvo.”

To zvuči kao pošten komentar — osim što diktator na Bliskom istoku nije baš “odmetnik”. Također zvuči vrlo slično onim govornim točkama koje bi Katarska zaklada “skicirala” i “oblikovala” da “neovisni” Post izjavi, čak i sada.