Tragično ubojstvo 7-godišnje djevojčice označeno kao rasno motivirani zločin iz mržnje. Policija tereti crnog osumnjičenika.

Amanda Prestigiacomo

U nedjelju, vlasti su optužile 20-godišnjeg Erica Blacka Jr.-a za teško ubojstvo u tragičnoj i besmislenoj smrti 7-godišnje Jazmine Barnes. Barnes je ubijena u pucnjavi iz automobila 30. prosinca dok je bila u vozilu s majkom i sestrama u Houstonu, državi Teksas.

Iako su početni izvještaji, vođe za građanska prava i rasni aktivisti pripisali ubojstvo rasno motiviranom zločinu iz mržnje, osumnjičenik je, poput mlade Jazmine, crnac. Drugi osumnjičeni, 24-godišnji Larry Woodruffe, mogući suučesnik u pucnjavi, također je crni muškarac.

“To je najvjerojatnije slučaj pogrešnog identiteta”, rekao je šerif okruga Harris, Ed Gonzalez na tiskovnoj konferenciji održanoj u nedjelju.

Slučaj je isprovocirao rasne napetosti nakon što su Jazminina majka i nekolicina svjedoka rekli kako vjeruju da je čovjek koji je ubio malu Jazmine bijelac. Daily Caller izvijestio je da su Shaun King iz New York Daily News te šerif Gonzalez nastavili promicati rasno nabijenu priču čak i nakon što su saznali da osumnjičeni za ubojstvo nije bijelac.

“Gonzalez je na tiskovnoj konferenciji u nedjelju priznao da je sredinom tjedna primio nagovještaj od Kinga da ubojica Barnesove nije bijeli muškarac za kojeg se u početku sumnjalo da je počinitelj zločina”, izvijestio je Daily Caller. “King je napisao u subotu na Instagramu da je primio obavijest 3. siječnja da je Barnes ubio 20-godišnji crnac po imenu Erick Black Jr. zajedno sa svojim prijateljem.”

King je objavio fotografije bijelca koji je optužen za nevezano krivično djelo u tom području i zatražio od svojih sljedbenika informacije o njegovom navodnom rasizmu.

Gonzalez je samo slegnuo ramenima, tvrdeći da je lažna narativa o zločinu iz mržnje pružila “važnu raspravu” u vezi rasizma.

“Ova smrt izazvala je mnogo rasprava na mnogo različitih razina”, rekao je šerif. “Znamo da postoji važna rasprava koja se mora održati u vezi rase, o stvarnih strahovima i zabrinutostima da su zločini iz mržnje u porastu u ovom okrugu. Također moramo razgovarati o nasilju vatrnim oružjem.”

Kongresnica Sheila Jackson Lee (D-TX) također je ubrzala sa zaključcima prije nego su iznesene činjenice, dodatno raspalivši rasne napetosti rekavši novinarima da je pucnjava bila zločin iz mržnje. “Nemojte se bojati nazvati ovo onim što se čini da jest — zločin iz mržnje”, rekla je na uspaljenom skupu.

“Vjerujem — i nakon što sam napisala zakonodavstvo o zločinima iz mržnje, vjerujem da bi ovo trebalo promatrati kao zločin iz mržnje”, rekla je Jackson Lee u petak. “Ne želimo imati na ulici nekoga tko je voljan ubiti djecu i možda ih ubiti u ime mržnje.”

Nakon otkrića identiteta osumnjičenih, novinar je u nedjelju upitao Jackson Lee: “Mislite li da je bilo neodgovorno sugerirati da je ovo bio zločin iz mržnje kad nismo imali sve činjenice?”

“Apsolutno ne, ništa nije neodgovorno kada je u pitanju gubitak dragocjene 7 ili 8-godišnjakinje”, rekla je kongresnica.

“Dobra stvar je da u iznesenim komentarima nije bilo histerije, nije bilo poticanja pojedinaca da sami izađu na ulice i pronađu tu osobu”, dodala je. “Nije bilo ništa drugo osim urednog poštovanja vladavine zakona što je omogućilo našim policijskim snagama da obave svoj posao. I sada pozvati na razumijevanje da bilo koje nasilje usmjereno protiv djece ne smije biti norma i da se moramo suprotstaviti svom nasilju.”

The Young Turks također su gurali lažnu narativu kao činjenicu. Kao što je izvijestio Daily Wireov Ryan Saavedra, medijska kuća potiho briše YouTube videozapise u kojima su lažno tvrdili da je Barnes ubio bijelac: