WALSH: Mediji tvrde da nisu obmanjivali u Smollettovoj priči. Ovi naslovi dokazuju drukčije.

Matt Walsh

Samo nekoliko dana nakon što su oklevetali studente srednje škole Covington Catholic na temelju videozapisa izvan konteksta i otvorenih laži američko-indijanskog aktivista, naši uzvišeni mediji ponovno su se osramotili debaklom oko Jussieja Smolletta. Mnoge medijske kuće tmurnim su izvještajima popratile Smollettovu nečuvenu izmišljotinu “zločina iz mržnje” kao činjenicu, s niti najmanjim nagovještajem skepticizma. Sad kad se priča raspala, a Smollett je razotkriven kao varalica i lažov, medijima je predstavljena vrijedna prilika za iskreno preispitivanje samih sebe. No, kao i uvijek, oni će odbiti taj poziv.

Umjesto toga, sada nas obavješćuju da su mainstream novinske organizacije od početka korektno pokrivale Smollettovu priču. Inzistiraju da nisu nasamareni. Hollywoodske slavne osobe i demokratski političari možda su preuranjeno skočili na “Smollet je žrtva terorizma nadahnutog Trumpom” narativu, ali ne i oni. Hrabri, istinoljubivi, činjenično točni novinari nikad ne bi mogli biti krivi zbog izvješćivanja lažnih vijesti. To je ono što nam oni ionako sada govore, što su, ironično, već i samo za sebe lažne vijesti.

Prije nego što strpaju svoje vlastito izvješćivanje u zaborav, pomislio sam kako bi bilo vrijedno katalogizirati neke od naslova iz dana neposredno nakon lažnog napada. Pogledajmo nekoliko primjera. Zapamtite, ovo nisu tweetovi slavnih osoba i političara. Ovo su “ugledne” medijske kuće:

CNN: “Zvijezda serije Empire Jussie Smollett napadnut u mogućem zločinu iz mržnje”

Identični naslovi mogu se pronaći u Hollywood Reporteru i Deadlineu. Primijetite da neizvjesnost postoji samo što se tiče motivacije — a ne i samog napada. Ovaj uvod ponovno sa sigurnošću tvrdi da je došlo do napada: “Empire” glumac Jussie Smollett napadnut je u utorak u ranim jutarnjim satima u onome što policija u Chicagu naziva mogućim zločinom iz mržnje.” Alisyn Camerota tvrdi da je njezina mreža uvijek bila skeptična prema Smollettovim navodima. Ako je to istina, zašto je taj skepticizam izostao iz njihovog izvješćivanja?

New York Times: “Jussie Smollett, zvijezda serije ‘Empire’, napadnut u onome što policija naziva mogućim zločinom iz mržnje”

Ponovno, “moguć” je samo zločin iz mržnje. O samom napadu se izvješćuje kao o činjenici. Postoji velika razlika između “Jussie Smollett moguće napadnut u zločinu iz mržnje” i “Jussie Smollett je napadnut u mogućem zločinu iz mržnje”. Nisam čak ni pohađao školu novinarstva, ali toliko znam.

AP: “Jussie Smollett pogađa emocionalnu žicu: Napadači neće pobijediti”

Ovaj naslov zvuči kao da su ga napisali Smollettovi upravo angažirani odvjetnici. To je čista propaganda. Riječ “navodni” ne pojavljuje se nigdje u naslovu ili čak tekstu članka. Tri dana nakon što je Smollett prijavio napad, AP je već odlučio da je on neupitna i neosporiva povijesna činjenica.

Variety: “Policijska uprava Chicaga traži ‘osobe od interesa’ u napadu na Jussieja Smolletta; Menadžer je bio na telefonu tijekom incidenta”

Nema “navodni”. Nema “prema izvješću”. Nešto oprezniji tekst može se naći u tekstu članka, ali svi u medijima znaju da većina ljudi čita samo naslove.

Forbes: “Glumac serije ‘Empire’ Jussie Smollett dao je izjavu nakon okrutnog napada: ‘Dobro sam'”

Likovi u Forbesu znali su da moraju staviti nekakvu klasifikacijsku riječ ispred “napada”. Ali umjesto nečega poput “navodnog” ili “mogućeg” ili “prijavljenog”, oni su se odlučili za “okrutni”.

Mogao bih još navesti neke od primjera. A nisam čak naveo ni one najnečuvenije, poput GQ-a: “Rasistički, homofobni napad na Jussieja Smolletta je konačni cilj američke krajnje desnice.”

Reći će mi da GQ nije ozbiljni informativni outlet. Slažem se. Ali onda to nije ni New York Times. Nije preostalo mnogo ozbiljnih informativnih outleta u Americi, kao što ovi naslovi i potvrđuju. Mediji ne djeluju kao dobavljači objektivne istine, već kao ljevičarska PR tvrtka. Njihovo izvješćivanje izrađuje se prema narativi koju žele prenijeti.

Probajte razmotriti kako bi ti naslovi izgledali kad bi konzervativni hollywoodski glumac — uzmimo, recimo, Dean Caina — tvrdio da su ga zaskočila dvojica liberalnih crnaca u majicama “Elizabeth Warren za predsjednicu”, koji su vikali ljevičarske slogane dok su ga isprebijali gotovo do smrti. Zamislite, također, da se taj navodni napad dogodio u Huntsvilleu, Alabami — “Warren zemlji”, što su napadači navodno uzvikivali — i da ne postoje svjedoci i snimci koji bi potvrdili priču. Nezamislivo je da bi CNN objavio naslov u kojem proglašava: “Zvijezda filma ‘Gosnell’ Dean Cain napadnut u mogućem zločinu iz mržnje”. Ako bi se tvrdnja uopće objavila, ona bi bila dočekana i prenijeta s ekstremnim (i to opravdano) skepticizmom.

Svi mi to, naravno, znamo. Čini se suvišnim uopće takve stvari isticati. Ali moramo uvijek iznova nastavljati ukazivati na istinu, dok je mediji pokušavaju zakopati.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.