Skupina Antife preuzela odgovornost za pokušaj ubojstva njemačkog političara

Cassandra Fairbanks

Screenshot/VICE

U sada obrisanom postu na popularnoj ljevičarskoj web stranici, skupina Antife preuzela je odgovornost za pokušaj ubojstva AfD-ovog zastupnika Franka Magnitza, rekavši da su ga željeli “osloboditi” njegovih “fašističkih” ideja.

U postu na Indymediji, skupina pod nazivom “Antifašističko proljeće Bremen” tvrdila je da je odgovorna za skoro smrtonosni napad koji se dogodio u ponedjeljak.

“Antifašističko proljeće Bremen objavljuje da smo u ponedjeljak oko 6 sati popodne po lokalnom vremenu željeli osloboditi AfD-ovog političara F. Magnitza njegovih fašističkih ideja. Magnitz, koji održava dobre kontakte s krajnjim desničarima i fašističkom scenom i često izjavljuje rasističke izjave, ne smije naći uporište u Bremenu ili bilo gdje drugdje i mora biti ušutkan kao i svaki drugi nacist. Ne toleriramo nacistički šljam na našem području! Antifašističko proljeće dolazi! Spremite se!”, piše u postu kojeg je potpisalo “Antifašističko proljeće Bremen”.

Nije poznato zašto je post obrisan — a zbog anonimne prirode posta i Antife, nemoguće je utvrditi autentičnost. Međuitim, skupina Antifa objavljivala je pozive na nasilje na svojoj Facebook stranici manje od tjedan dana prije napada.

Napad se dogodio samo tri dana nakon bombardiranja sjedišta AfD-a.

Tri osobe su uhićene zbog svoje navodne umiješanosti u napad, ali njihovi identiteti za sada još nisu objavljeni u javnost.

AfD je istaknuo da su nasilni napadi na njihovu stranku u značajnom porastu:

2014: 4 kaznenih napada

2015: 76 kaznenih napada

2016: 464 kaznenih napada

2017: 669 kaznenih napada

Govoreći za Gateway Pundit, AfD-ov zastupnik Petr Bystron objasnio je da članovi njegove stranke žive u strahu u Njemačkoj zbog esklalacije nasilja i suučesništva medija.

“Dok su njemački mainstream mediji i političari već savladali inicijalni šok i počeli okrivljavati žrtvu, govoreći da je AfD pretjerao u opisu napada, njihovi prijatelji iz Antife vrlo jasno izražavaju svoju namjeru da ušutkaju demokratsku opoziciju nasilnim sredstvima”, rekao je Bystron.