Orban: ‘Mađarska može biti ponosna što je bila prva zemlja koja je dokazala da se migracija može zaustaviti’

Hungary Journal

Obraćajući se u četvrtak na međunarodnoj tiskovnoj konferenciji, mađarski premijer Victor Orban izjavio je da je cilj Mađarske imati većinske “anti-imigracijske snage” u svakoj instituciji Europske unije.

Mađarska želi prvo vidjeti anti-imigracijsku većinu u Europskom parlamentu, potom u Europskoj komisiji i naposljetku, kroz nacionalne izbore zemalja članica, u Europskom vijeću, rekao je Orban.

Premijer je rekao da će europski parlamentarni izbori u svibnju biti povijesni jer će Europljani konačno dobiti pravo na svoje mišljenje po pitanju migracije. Mađarska je do sada bila jedina zemlja članica u kojoj su građani dobili priliku izraziti svoje mišljenje o migraciji, rekao je. Orban je dodao kako je cilj na izborima njegove Fidesz stranke “biti najuspješnija stranka” u Europi i u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Migracija nije samo pitanje koje će biti u pozornosti europskih parlamentarnih izbora, već i ono koje duboko transformira europske politike, rekao je Orban. Tradicionalna podjela stranaka na ljevičarske i desničarske zamjenjuje se novom podjelom koja se temelji na pro-migracijske i anti-migracijske, rekao je.

Debata o migraciji također utječe na stavove u kršćanstvu, čineći zaštitu kršćanske kulture političkom dužnosti, rekao je Orban. Također utječe na raspravu o suverenitetu jer zagovornici migracije ne poštuju odluke onih koji se protive migrantima, dodao je.

Premijer je rekao da će migracija biti ključno pitanje u Europi sljedećih 15-20 godina, tvrdeći da su stope rasta stanovništva Afrike i Azije bile više od stope zadržavanja stanovništva.

Mađarska se može ponositi činjenicom da je prva zemlja koja je dokazala da se migracija može spriječiti na kopnu, a dugo vrijeme čak ni zemlje s morskom granicom nisu pokušale ostvariti takav podvig, rekao je premijer. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini bio je prvi koji je rekao da je to ostvarivo, rekao je Orban, dodajući da je u njegovim očima to učinilo Salvinija “herojem”.

Premijer je rekao da je poljsko-talijanska alijansa bila “jedna od najboljih stvari koja se dogodila” i velika nada za budući razvoj događaja.

Orban je napomenuo da je Fidesz član EPP-a i dodao kako je “lojalnost u Mađarskoj politička vrijednost”. “Tako dugo dok smo [u EPP-u] — nadamo se dugo vremena — uvijek ćemo biti lojalni našoj stranačkoj obitelji.”

U isto vrijeme, dodao je, pitanje imigracije “ne prepoznaje stranačke granice” i zahtijeva suradnju vlada. Premijer je rekao da je uvijek spreman za susret sa Salvinijem ako će pitanje migracije to opravdati te sve dok je Salvini odgovoran za migracijska pitanja u Italiji.

Migracija je već donijela značajne promjene u pogledu budućnosti Europe, rekao je Orban. U nekim zemljama već je jasno da će njihove civilizacije od sada biti izmiješane i samo je pitanje kako će ljudi koegzistirati, dodao je.

Migracija u zapadnoj Europi je pitanje koegzistencije, rekao je Orban. No, u središnjoj Europi rasprava je usredotočena na to “kako možemo spriječiti situaciju poput one koja je već viđena u zapadnoj Europi”, dodao je.

Orban je rekao da je migracija prilično razdvojila zapadnu i istočnu Europu, dodajući kako je pitanje koje se postavlja kako ostati ujedinjeni “sad kad su odabrali toliko različitu budućnost”.

Homogena europska civilizacija zamijenjena je dvjema civilizacijama: jedna koja gradi svoju budućnost na koegzistenciji islama i kršćanstva te srednjoeuropskom modelu koji nastavlja zamišljati Europu “kao kršćansku civilizaciju”, rekao je Orban.

Izjavio je kako pitanje migracije rastavlja strukturu EU-a i da podržava Brexit. Svi liberalni demokrati su pro-migracije, dodao je.