BUCHAHAN: Je li ISIS vjeran islamu?

Patrick J. Buchanan

“Mi nismo u ratu s islamom”, rekao je John Kasich nakon masakra u Bruxellesu 2016. godine, “Mi smo u ratu s radikalnim islamom.”

Kasicheva tvrdnja postavlja pitanje: Je li islamska vjera na bilo koji način sankcionirala ili osudila ono što su učinili ti bombaši samoubojice?

Zasigurno braća i njihovi suučesnici koji su aktivirali bombe u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici nisu to učinili vjerujući da će gorjeti u paklu čitavu vječnost.

Moramo pretpostaviti da su se nadali da će postati mučenici svoje vjere ako poubijaju nevjernike u svrhu zastrašivanja i protjerivanja istih iz islamskog svijeta te ubrzati dolazak kalifata o kojem je propovijedao Prorok.

A gdje su mogli dobiti takve ideje?

Kasichova riječ, radikal, dolazi od latinske riječi “radix” ili korijen.

Ako se vratimo korijenima islama, Kur’anu, možemo li naći osudu onoga što su učinila braća — ili opravdanje?

Andrew McCarthy bio je tužitelj u slučaju “slijepog šeika” čija je teroristička ćelija pokušala srušiti Svjetski trgovinski centar 1993. godine i planirala napade na Holland i Lincoln tunele.

Američka vlada je prikazala šeika kao bezobzirnog ubojicu koji je iskrivio učenja svoje vjere.

A ipak, McCarthy je otkrio da šeik Omar Abdel Rahman nije bio lažni imam, već “globalno poznati učenjak — doktor islamske znanosti koji je diplomirao na sveučilištu al-Azhar u Kairu, sjedištu sunitskog učenja već više od jednog tisućljeća.”

Nastojeći izložiti šeika kao varalicu koja je navela njegove lakovjerne sljedbenike u terorizam, protiv načela njihove vjere, McCarthy je otkrio da “Abdel Rahman ne laže o islamu”.

“Kada je rekao da Sveti spisi zapovijedaju muslimanima da unose strah u srca islamskih neprijatelja, zapisi u Svetom spisu su ga podržali. Kad je rekao da je Alah zapovjedio svim muslimanima da vode džihad sve dok se islamski zakon ne uspostavi širom svijeta, Sveti spisi su ga ponovno podržali.”

“Pozivi slijepog šeika na islam bili su ukorijenjeni u koherentnom tumačenju islamske doktrine. On nije izopačio tumačenje islama”, napisao je McCarthy u pismu Imprimisu, publikaciji Hillsdale koledža. McCarthy je nastavio:

“Islam nije religija mira. … Stihovi poput ‘Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Alaha’ i ‘Borite se i ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte’ nisu mirni nalozi…”

U svojim prvim stoljećima, islam je osvojio Srednji i Bliski istok, Sjevernu Afriku te Španjolsku mačem i klanjem, a ne uvjeravanjem i preobraćenjem.

Nedvojbeno je da postoje milijuni muslimana u Americi koji vole ovu zemlju i služe joj u svakodnevnom životu, od policajaca, vatrogasaca i vojnika, do doktora, učenjaka i svećenika.

Pa opet, kad su “umjereni, miroljubivi muslimani” pozvani da svjedoče kao svjedoci obrane, govori McCarthy, oni nisu mogli poreći tvrdnju slijepog šeika da je ispravno protumačio Kur’an.

Pitanja koja proizlaze su od presudne važnosti.

Kad islam nazivamo “religijom mira”, projiciramo li naše vlastite nade? Obmanjujemo li same sebe? Jesu li muslimani koje poštujemo, divimo se i volimo kao prijatelje i patriote, asimilirani i “amerikanizirani” muslimani koji su se udaljili, odvojili se ili odbacili mnoga temeljna uvjerenja Kur’ana i učenja svoje vlastite vjere?

Jesu li oni jednostavno sekularizirani muslimani?

Kad je afganistanski režim koji smo postavili nastojao skratiti za glavu kršćanskog preobraćenika, je li to bilo ne-islamski? Ili islam uči da je to način odnošenja prema apostatima?

Je li mržnja koju izbacuje ajatolah prema Amerikancima i Židovima ne-islamska? Je li odsijecanje glava i ruku preljubnika i lopova te potiskivanje žena u Saudijskoj Arabiji ne-islamsko?

Ili je to ono što Kur’an zapravo uči?

Jesu li islamisti al-Shababa u Somaliji, Boko Harama u Nigeriji, Hezbollaha u Libanonu, al-Qaide i ISIS-a u Siriji i Iraku — koji svakodnevno umiru boreći se u ime islama — pogrešno protumačili svoje svete tekstove?

Jesu li svi oni heretici koji ne shvaćaju miroljubivi i nježni karakter svoje islamske vjere?

Ili Zapad obmanjuje samoga sebe? Je li moguće da smo mi ti koji pogrešno tumače svete islamske knjige i onoga što bi trijumf islama značio za našu civilizaciju — jer nam nedostaje hrabrosti da se suočimo s istinom i učinimo ono što je potrebno da izbjegnemo našu sudbinu?

Islam se ponovno diže. Od svojih 1,6 milijardi sljedbenika diljem svijeta, mnogi se vraćaju korijenima svoje vjere, nastojeći živjeti svoje živote onako kako im je zapovijedaju Prorok, Kur’an i šerijat.

Čini se kako bi opstanak Zapada uvjetovao zabranu sve imigracije iz zemalja u kojima bijesni ovaj smrtonosni virus kojeg nazivamo “radikalnim islamom” — protiv kojeg Kasich priznaje da vodimo rat — baš kao što bi zaustavili imigraciju iz zemalja u kojima bijesni bubonska kuga.

To bi zasigurno bilo u suprotnosti s uvjerenjima priraslima srcu zapadnjačkih liberala.

No, kako nas je podsjećao pokojni James Burnham: “Liberalizam je ideologija zapadnjačkog samoubojstva.”

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.