KASSAM: Mediji imaju problem s pokrivanjem 9/11

Raheem Kassam

New York Times započeo je svoje ovogodišnje pokrivanje 9/11 s ptičjim apelom. Svjetla u čast 9/11, tvrde, dovode u opasnost 160.000 ptica svake godine.

Navodno “Počast svjetlima” — dva stupa koja tvore 88 reflektora — utječu na migracijske obrasce naših krilatih prijatelja.

To jest, osim ako ne pročitate članak. Tvrdnja iz naslova opovrgnuta je otprilike na pola puta: “Ali prema radarskim studijama … 20-minutna pauza dovoljna je da pticama omogući nastavak njihove migracije.”

To nije prva godina u kojoj su to učinili, ali članci postaju sve dulji i krici postaju sve kreštaviji: “Hoće li netko, MOLIM VAS, misliti na žute grmuše?!”

Usredotočivanje na sivog sokola jedva je najgori zločin ‘Sive dame‘ kada je riječ o obilježavanju godišnjice najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu.

Na jutro 11. rujna 2019. godine, Times je objavio tweet u kojem je pisalo: “18 godina je prošlo otkad su zrakoplovi naciljali i srušili tornjeve Svjetskog trgovinskog centra. Danas će se obitelji ponovno okupiti i tugovati na mjestu gdje je umrlo više od 2.000 ljudi.”

Bilo je 2,977 žrtava koje su poginule 9/11, a više od 6.000 je bilo ranjeno. Dodatni životi izgubljeni su od tog dana kao rezultat srodnih problema, ali Times prvobitno nije vidio problem u zaokruživanju brojke daleko prema dolje u svojim procjenama ubijenih osoba.

Još gora je implikacija da su “zrakoplovi naciljali”.

Zamislite desničarsku web stranicu koja obilježava nemjerljivo manje smrtonosniji napad u Charlottesvilleu s tweetom koji glasi: “Automobil je naciljao na Heather Heyer.”

Ne, automobil nije naciljao. To je učinio pomahnitali neonacist.

Niti jedan zrakoplov nije “naciljao” 9/11. To su učinili pomahnitali islamski teroristi.




Times je bio prisiljen na uzmak, objavivši tweet koji glasi: “Obrisali smo raniji tweet u vezi ove priče i uredili ga radi jasnoće. Priča je također ažurirana.” Izmjene koje su učinjene u priči nisu navedene, a New York Times nije reagirao na moj zahtjev za pojašnjenjem u trenutku objavljivanja ovog članka.

Novine su također smatrale prikladnim objavljivanje članka Omera Aziza koji govori o tome kako je 9/11 učinio život teškim za muslimane.

“Još uvijek žalim za životom koji sam živio prije nego što sam saznao da sam drugačiji”, pisalo je u podnaslovu.

Izvinite mi ako neću pustiti suzu. Mi ostali koristimo ovaj dan kako bismo se prisjetili onih koji su zapravo izgubili stvarne živote ili živote svojih voljenih.

A nikad ne zaboraviti ne znači samo nikad ne zaboraviti incident ili mrtve ili njihove obitelji. To također znači nikada ne zaboraviti fašističku i barbarsku ideologiju koja je pridonijela tim smrtima.

To znači sjetiti se da je malo toga učinjeno kako bi se učinkovito oslobodio svijet od biča džihadizma kao filozofije, ideologije i srži načela vjere toliko njih.

Poput Hladnog rata, mi smo možda fizički sputali ovu prijetnju, ali nismo stigli niti blizu rušenja njezinih temelja.

Baš kao što kulturni marksizam nastavlja svoje prikradanje u Zapad nakon pada Berlinskog zida, tako je i islamska doktrina pronašla nove korijene u Sjedinjenim Državama i Europi, često po nalogu naših vlastitih političara.

New York Times također nije jedini informativni medij koji pokušava ometati 9/11.

CNN-ov Brian Stelter tweetao je segment svog kolege Johna Avlona uz prikladni natpis “Američka 9/11 amnezija”.

Avlon je napao predsjednika Trumpa, prije nego se osvrnuo na ono što naziva “još jednim oblikom nasilnog ekstremizma: terorizam bijelog nacionalizma”.

“Evo nevjerojatne statistike”, nastavio je svoje buncanje. “Od 9/11, desničarski teroristi ubili su više ljudi u Sjedinjenim Državama od džihadističkog terora. To je prema Novoj Americi.”

“Nova Amerika” (New America) jedan je d onih klasičnih think-tankova D.C.-a, dupkom ispunjen establišmentskim vanjskopolitičkim impresarijima, uključujući — iako nije objelodanjeni — Avlonovog kolegu sa CNN-a, Fareeda Zakariu.

Među donatorima Nove Amerike vrte se ista ona stara imena: Zaklada Billa i Melinde Gates, Google, Omidyar Network i, naravno, Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa.

Ali Nova Amerika nije objavila takvo izvješće, već je jednostavno sažela članak koji je napisao krajnje lijevi časopis Slate. Autor — Daniel Byman — pisao je o “desničarskom” terorizmu gotovo svaki drugi dan ove godine, s naslovima koji se kreću od “Desničarski terorizam mogao bi se čak pogoršati nakon Trumpa” do “Trumpova retorika podiže rizik desničarskog terorizma”. Širina, vjerojatno, nije Bymanova jača strana.




Dana 5. kolovoza 2019. godine, on je objavio ono što je CNN pokušao oprati kao think-tank članak Nove Amerike, pod naslovom: “Desničari su najubojitiji američki teroristi.”

Bymanov članak se zauzvrat oslanja na istraživanje koje je provedeno za Novu Ameriku, autora Petera Bergena, još jednog CNN-ovog zaposlenika. Vidite kako funkcionira D.C.-ov ringišpil?

Podaci iz istraživanja otkrivaju daleko veći broj pokušaja džihadističkih napada na Ameriku od 9/11, ali oni s oznakom “krajnje desnice” se naizgled prikazuju kao smrtonosniji.

To je dijelom zbog daleko većih resursa utrošenih na sprječavanje džihadističkih napada. Ali učestalost “krajnje desnih” ubojstva na popisu je također zbog metodologije korištene u klasifikaciji.

Pljačka banke povezana s kultom Ogranka davidijanaca navedena je kao “krajnje desna”. Isti je slučaj i sa sukobom između 22-godišnjaka i policije nakon obiteljskog incidenta u kojem je ubijena pucačeva majka. Kao što možete zamisliti, popis loše kategoriziranih “desničarskih” nastavlja u istom stilu.

To ne znači da domaći terorizam povezan s neonacizmom ili etnonacionalizmom ne postoji. Ali korištenje 9/11 — kao što to radi CNN — za poticanje straha od jasno daleko manje značajne prijetnje na simboličan dan ukazuje na duboki problem koji američki mediji imaju s danom koji je potresao svijet.

Avlon je zaključio svoje dvominutno širenje straha o “desničarskom” teroru zahtijevajući: “Istinski naučiti lekcije o 9/11 znači ne dopustiti mržnji da pobjedi ili da nas strah definira.”

Između ptica i “whataboutisma“, novinari američkog establišmenta otkrivaju tko doista pati od amnezije: oni.