SHAPIRO: Ovog vikenda, mediji su demonstrirali zašto im konzervativci ne mogu vjerovati

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/News Revolt

Tijekom vikenda, mediji su se bavili trima zasebnim pričama, koje su još jednom demonstrirale zašto im američki narod ne vjeruje. Prva priča: pokušaj uništavanja učenika katoličke srednje škole Covington zbog lažnih tvrdnji o maltretiranju starijeg pripadnika američkih Indijanaca. Druga priča: urušena ekskluzivna vijest BuzzFedda koja je tvrdila da je predsjednik Trump rekao svom bivšem osobnom odvjetniku Michaelu Cohenu da laže pred Kongresom. Treća priča: pokušaj ljevičarskih medija da prikaže 21-sekundni isječak iz moje emisije kao bizarnu obranu Hitlera.

Sve tri priče bile su laži. Sve tri priče bile su politički motivirane.

Uzmimo, na primer, priču o Covingtonu. Na prvi pogled, razumljivo je da su članovi “punditokracije” odmah požurili sa zaključcima da su učenici učinili nešto loše — uostalom, da li bi članovi medija, brigada plavo-čekiranih Twitter računa, doista iskasapila video dovoljno loše kako bi u potpunosti lagala o priči? Između subote navečer i nedjelje ujutro, prema Newsbusters, CNN i MSNBC su posvetili nekih 53 minute i 20 sekudni izvornoj, lažnoj narativi.

Nakon toga, kad su se pojavile činjenice, svi su morali ponovno razmotriti događaj — kompletni videozapis nije samo oslobodio djecu od krivnje, već se izravno suprotstavio prevladavajućoj narativi da su klinci u MAGA kapama okružili američkog Indijanca nakon što je ovaj obranio skupinu crnih aktivista od njih. Zapravo, crni aktivisti bili su pripadnici kulta Crnih hebrejskih Izraelca koji su prema djeci vikali rasne i seksualne uvrede, dok se Indijanac ušetao sa svojom grupom ravno u središte srednjoškolske rulje, udarajući u svoj bubanj izravno u lice jednog od učenika. Učenici su na sve to reagirali pjevajući svoje školske napjeve i pjesme. Kraj priče.

No, to još uvijek nije spriječilo članove medija da pokušaju iskopati druge informacije koje bi ukazale na rasizam u srednjoj školi ili da napadnu učenike zbog navodno lošeg ponašanja ili opravdavaju brzanje sa zaključcima kao predvidljivim rezultatom života u Trumpovoj Americi.

Lekcija: nemojte vjerovati prvim reakcijama medija. I znajte da njihovi zaj*bi dosljedno pojačavaju ljevičarsku narativu o američkom rasizmu i netrpeljivosti pristaša Trumpa.

Zatim uzmite BuzzFeedovu priču. Ona je smiono tvrdila da Trump nije samo rekao Cohenu da laže Kongresu o potencijalnom dogovoru Trump Towera u Moskvi, već da je laž bila dokumentirana putem “intervjua s više svjedoka iz Trumpove organizacije, internim e-mailova kompanije, tekstualnim porukama i nizom ostalih dokumenata.” Ovo izvješće bilo je toliko manjkavo da ga je, na dosad nezabilježeni način, Muellerova istraga izravno odbacila: glasnogovornik je izjavio: “BuzzFeedov opis specifičnih izjava Ureda specijalnog istražitelja te karakterizacija dokumenata i svjedočenja koje je ovaj ured zadobio, a koji se tiču na Kongresno svjedočenje Michaela Cohena, nije točan.”

BuzzFeed je rekao da stoji uz izvješće, zatražio Muellerov ured za pojašnjenje (koje on očito ne može dati). Potom su branitelji u medijima odgovorili da BuzzFeed ne smije biti prozivan od strane javnosti:

Uostalom, osporavanje motiva onih koji tjeraju BuzzFeed na povlačenje je očito najispravniji način ispravljanja zlouporabe medija.

I konačno, tu je priča o mom podcastu prošlog petka tijekom Marša za život. Za vrijeme podcasta raspravljao sam o često navođenom argumentu da pobačaj smanjuje stopu kriminala. Evo što sam rekao:

Ovo je kohezivni argument, sa slikovitim primjerom.

(Vrijedno napomenuti: New York Times je tweetao o primjeru “bebe Hitlera” 2015. godine, Tom Hanks je to komentirao, a o njemu je napisano i mnoštvo mišljenja.)

Međutim, progresivni aktivisti izrezali su samo ovu 21-sekundnu verziju:

Ideja je, naravno, da je ovo bio nasumičan komentar o Hitleru koji je bio glup, jer je Marš za život glup te stoga treba biti ignoriran. Opet, idiotizam najviše vrste od strane medija. No, to nije spriječilo medije da koriste ovu priču izvan konteksta u svrhu zadobivanja klikova i ismijavanja.

Pitate se zašto konzervativci ne vjeruju medijima? Možda zato što kad mediji griješe, imaju tu tendenciju samo u jednom smjeru. Možda zato što mediji prečesto rade u čistoj lošoj namjeri. Možda zato što kad se ispravljaju, oni se okreću kritiziranju svoju napadača, kao što to čini Todd.

Konzervativci imaju jato razloga da ne vjeruju medijima. A mediji ih stalno opskrbljuju municijom, iz dana u dan.