WALSH: Nathan Phillips je nasilnik

Democracy Now! via YouTube

Sav prezir, uvrede i bijes bili su usmjereni na hrpu klinaca iz privatne škole u Kentuckyju. Ako ste pratili izvještaje mainstream medija o incidentu katoličke škole Covington u DC-u tijekom vikenda, možda ste smetnuli s uma da su u sukobu sudjelovali i stvarni odrasli ljudi.

Skupina odraslih osoba koji se nazivaju Black Hebrew Israelites pokrenula je stvari vičući etničke, rasne i homofobne uvrede prema učenicima. Ljevica se u potpunosti usredotočila na prekoravanje djece zbog njihove reakcije na provokacije. Odrasli koji su upućivali provokacije nekako su izbjegli kritike. Ovo je, naravno, ludost. No, BHI zlostavljači nisu čak ni najveći negativci ove priče. Ta čast je pripala Nathanu Phillipsu, postarijem američkom Indijancu. Bacimo pogled kako se ovaj hrabri junak, ovaj zagovornik mira i jedinstva, ponašao:

Phillips se ubacio u napetu situaciju u kojoj su djeca bila provocirana i izrugivana od strane odraslih muškaraca. Phillips, umjesto da priskoči u pomoć djeci, ubacio se u njihov prostor i počeo udarati u bubanj pred njihovim licima. Neposredno nakon incidenta, u koji se uključio po vlastitom nahođenju, otrčao je medijima i otvoreno lagao o djeci. Rekao je da su ga opkolila i da mu nisu dopustila da ode. Video dokazi pokazuju da je ovo laž. Rekao je da su vikali “sagradi taj zid”, što, opet, video dokazi opovrgavaju. On ih je pokušao još više isprovocirati i nakon što mu to nije uspjelo, oklevetao ih je.

U redu, mislite, možda je čovjek samo imao loš dan. Njegovo ponašanje u subotu je svakako bilo bizarno, nepošteno i manipulativno, ali možda će se do jutra otrijezniti. Ne baš. Dok su njegove laži rezultirale prijetnjama smrću i zastrašivanjem bombama i dok dječaci sad žive u strahu od tjelesnih odmazdi, a njihova škola ne može čak održati nastavu zbog histerije koju je stvorio, Philips je samo udvostručio i utrostručio svoje izvorne klevete. U raznim intervjuima (čovjek se ne može zasititi medijske pozornosti), nazvao je dječake “ruljom željne linča” i “zvijerima” i “zvjerskim” i “zastrašujućim”. Optužio ih je da “traže svoju funtu mesa”. Podsjećam vas da ti dječaci i njihove obitelji primaju prijetnje smrću. Nathan Phillips, mudri starješina, samo nastavlja dolijevati benzin na vatru.

Mediji nam govore da je Phillips samo ljubazni starčić koji želi mir, razumijevanje i sklad. Pa, to sigurno pokazuje na neobičan način. Izvorno je odbio ponudu da sjedne i lomi kruh s učenicima Covingtona. Sada govori da će doći, ali samo kako bi održao lekciju učenicima i njihovim roditeljima o kulturnoj aproprijaciji. U međuvremenu, on misli da bi djecu trebalo isključiti iz škole. Također želi otpuštanje raznog osoblja i administratora škole.

A onda kao šlag na tortu: Phillips kaže da su Crni Izraelci “govorili neke grube stvari, ali neki dijelovi su bili istiniti.” Koji su to dijelovi bili istiniti, gospodine Phillips? Dijelovi u kojima su Indijance nazivali “obožavateljima totema”? Ili gdje su vikali “ped*ri”? Ili kad su nazvali crnog učenika “coon” (pogrdni naziv za crnce – op. a.)? Ili kad su nazivali djecu “bebama incesta” i “budućim školskim pucačima”? Nathan Phillips je stao u stranu priznatih rasista koji su verbalno napali gomilu djece. Kakav god kredibilitet je imao, sad je nestao. S obzirom na to da ga uopće nije imao, njegov račun vjerodostojnosti nalazi se u minusu. U trenutku kad razgovaramo, on prikuplja kazne za prekoračenje.

Mediji su u prošlosti kanonizirali neke apsurdno nedostojne likove. Ovo je možda najizraženiji primjer. Nathan Phillips nije heroj. On je nasilnik.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.