UGLJIČNI OTISAK: Zaštitnici okoliša doputovali s 1.500 privatnih mlažnjaka u Davos, na skup o ‘klimatskim promjenama’

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/EuroNews

Nekoliko najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu okuplja se u švicarskom gradu Davosu, kako bi ovaj tjedan razgovarali o tome kako svijet napraviti boljim mjestom — a osobito kako riješiti “hitnu” prijetnju klimatskih promjena — ali će koristiti više od 1.500 zasebnih privatnih mlažnjaka kako bi doputovali do ekskluzivnog skijališta.

Davos, ekskluzivno zimovalište bogatih i slavnih, ugošćuje godišnji Svjetski gospodarski forum, a događaj privlači samo “globalnu elitu”, prema QZ.com — popis gostiju od 3.000 slavnih osoba, vladinih dužnosnika, voditelja fondacija, investicijskih bankara, vodećih intelektualaca, izvršnih direktora i dubokih mislilaca.

Karte za događaj koštaju oko 50.000 dolara, ne uključujući troškove putovanja.

Na dnevnom redu: okoliš. Sastanak je govorom otvorio legendarni prirodoslovac Richard Attenborough, koji je publici tvrdio da “nema više Rajskog vrta” i da klimatske promjene “prijete potkopavanju civilizacije”. Britanski princ William čak se privatno sastao s ekološkim “idejnim liderom” Al Goreom kako bi razgovarao o načinima udruživanja snaga. Sudionici Davosa raspravljali su o “globalnog planu zaštite okoliša”.

Ali ako pokušavaju spasiti zemlju, sramotno su podbacili na pojedinačnoj razini. Prema Marketwatchu, Air Charter usluga izvješćuje da će sudionici Davosa (njih samo 3.000) doputovati u švicarsko odmaralište uglavnom privatnim zrakoplovima. Više od 1.500 pojedinačnih zrakoplova očekuje se u lokalnoj zračnoj luci, što je 200 više nego prošle godine, kada je sudionike na konferenciju u Davos dovelo samo 1.300 privatnih zrakoplova.

“Privatna zrakoplovna tvrtka PrivateFly.com, rekla je da očekuje između 1.200 i 1.500 privatnih zrakoplova u lokalnim zračnim lukama oko Davosa, što je dvostruko više od prosječnog dnevnog zračnog prometa u tom području”, izvijestio je Marketwatch.

Prema praktičnom MyClimate.org kalkulatoru “ugljičnog otiska”, zrakoplov s jednim putnikom koji putuje iz njujorške zračne luke JFK do one u Zurichu, povratno putovanje, emitira oko 7 metričkih tona ugljika — gotovo jednako koliko jedno američko kućanstvo emitira čitave godine. Isti povratni let iz zračne luke Heathrow u Londonu, 1 tonu. Iz Rio de Janeira, 10 tona, više nego pojedinac u Europi emitira tijekom cijele godine, s potencijalnim komercijalnim zračnim putovanjem.

Ukupnu emisiju ugljičnog dioksida Davosovog jet-seta gotovo je nemoguće izračunati bez detaljnih planiranih ruta putovanja, ali to vjerojatno premašuje 1.500 tona ugljika. EPA procjenjuje da 1.500 tona ugljika može napajati 318 vozila tijekom cijele godine ili jedan automobil koji prelazi udaljenost veću od 3 milijuna milja (4,82 milijuna kilometara). To je ekvivalentno spaljivanju više od 725 tona ugljena, više od 600.000 litara benzina ili 3.500 barela sirove nafte.

Davos kaže da nudi “poticaje” sudionicima Svjetskog gospodarskog foruma koji koriste “javni prijevoz” i da ohrabruju goste da “udvostruče” ili podijele putovanje zrakoplovom.