Zakonodavstvo Alabame donijelo zakon koji zahtijeva kemijsku kastraciju za seksualne prijestupnike nad djecom

Hank Berrien

U utorak su zakonodavci Alabame donijeli zakon koji će kažnjavati počinitelje seksualnih kaznenih djela protiv djece zahtijevanjem kemijske kastracije prije njihovog puštanja iz zatvora. Zakon HB 379 je predstavio republikanski zastupnik Steve Hurst, koji je rekao za WIAT-TV:

Oni su označili to dijete za cijeli život, a kazna bi trebala odgovarati zločinu … Ljudi su me znali nazivati kad sam predstavio ovaj zakon i pitali: “Zar ne mislite da je ovo nečovječno?” Pitao sam ih ima li što nečovječnije od uzimanja malog djeteta, seksualnog zlostavljanja tog malog djeteta, kad se ono ne može obraniti ili pobjeći i mora proći kroz sve ono što mora proći. Ako želite govoriti o nečovječnome — to je nečovječno.

Dodao je: “Ako donesemo zakon ovakve prirode, to bi spriječilo da se nešto slično dogodi u Alabami ili možda smanjilo učestalost tih događaja.”

Daily Mail primjećuje: “Od sredine 1990-ih, osam država je dopustilo neki oblik kemijske ili kirurške kastracije seksualnih prijestupnika, iako su sudovi u praksi rijetko naredili provođenje tih tretmana. Kalifornija je bila prva država koja je dopustila kemijsku kastraciju za određene seksualne prijestupnike koji su trebali primati medroksiprogesteron (MPA), umjetni ženski hormon koji se koristi za liječenje simptoma menopauze.”

HB 379 navodi:

Prema postojećem zakonu, određena kaznena djela klasificiraju se kao seksualna kaznena djela. Osuđujuća kazna za seksualni prijestup počinjen protiv osobe u dobi nižoj od 12 godina predstavlja seksualno kazneno djelo koje uključuje dijete. Prema postojećem zakonu, osoba koja je počinila seksualno kazneno djelo koje uključuje dijete predstavlja krivično djelo klase A ili B ne ispunjava uvjete za uvjetni otpust.

Ovim zakonom bi se odredilo da se osoba koja je osuđena za seksualno kazneno djelo protiv osobe mlađe od 13 godina te koja ima pravo na uvjetni otpust, kao uvjet uvjetnog otpusta, podvrgne kemijskoj kastraciji uz bilo koju drugu kaznu ili uvjet propisan po zakonu.

Dodaje se: “Ovim bi se zakonom također odredilo da bi u slučaju odbijanja osobe da se podvrgne kemijskog kastraciji kao uvjeta za uvjetni otpust, njegovo ili njezino odbijanje predstavljalo kršenje uvjetnog otpusta i dovelo do toga da ta osoba mora biti zadržana u Odjelu za korekcije. … Osobi se ne može uskratiti uvjetni otpust isključivo na temelju njegove ili njezine nemogućnosti da plati troškove povezane s liječenjem koje se zahtijeva prema ovom zakonu.”

KADN je izvijestio da je državna zastupnica Juandalynn Givan rekla: “Morate se nositi s umom grabežljivca. Ne brinete samo o fizičkim dijelovima tijela. Morate se nositi s onim što ih navodi da rade stvari koje rade.” Državni zastupnik Allen Treadaway je odjeknuo riječi svoje kolegice: “Svaku akciju koju možemo poduzeti protiv zlostavljača djece koja bi ih spriječila da ikada ponovno počine ovu vrstu zločina podržavam, uključujući i kemijsku kastraciju. Mislim da je ovaj zakon jedan od onih koraka koji osigurava javnu sigurnost.”

Guvernerka Alabame Kay Ivey mora potpisati zakon kako bi on stupio na snagu.