BIJELI MUŠKARCI SE NE MORAJU PRIJAVITI: Britanska vatrogasna služba snizila kriterije za žene, manjine

Ashe Schow

The Star Online via YouTube

Jedna od najvećih britanskih vatrogasnih službi zahtijeva da bijeli muškarci postignu više bodova na testu zapošljavanja od žena ili manjina.

Vatrogasna i spasilačka služba West Midlandsa (WMFRS) zahtijeva od bijelih muškaraca postizanje 70% na verbalnim i numeričkim testovima, dok žene, crnci, Azijati i ostali muškarci etničkih manjina moraju postići samo 60%. Promjena je implementirana u rujnu 2017. godine, kao dio nastojanja da se poveća raznolikost vatrogasaca, ali je tek sada otkrivaju osobe koje se nalaze izvan službe.

Metro UK izvješćuje da “viši izvor” unutar službe navodi da program košta 100.000 funti godišnje, uključujući 2.500 funti mjesečno za Facebook oglase koji isključivo ciljaju na žensku populaciju kako bi “minimizirali prijave bijelih muškaraca“.

Taj isti izvor je izjavio za novine da je WMFRS prva vatrogasna brigada u Velikoj Britaniji koja je napravila ovu promjenu, koja “izravno diskriminira bijele muškarce”.

“Ovaj je pristup namjerno usvojen kako bi se izravno manipuliralo brojkama raznolikosti u svrhu postizanja unaprijed određenih ciljeva”, rekao je izvor.” Ovaj pristup regrutiranja je užasan. Ne samo da oni diskriminiraju velike dijelove moje zajednice, već također koriste ogromne količine javnog novca u tu svrhu. U upravi postoji nevjerojatno negativna kultura koja pod svaku cijenu želi ostvariti vlastite ciljeve.”

Svaki mjesec, osobe zadužene za regrutaciju pregledavaju aplikante te odabiru oko 1.000 njih kako bi riješili 45-minutni test mjerenja vremena reakcije. Oni koji prođu zatim polažu numerički, verbalni i mehanički ispit. To je mjesto gdje dolazi do diskriminacije (u ime raznolikosti), jer žene i manjine trebaju postići samo 6 od 10 na verbalnim i numeričkim dijelovima testa, dok bijeli muškarci moraju postići 7 od 10.

“Trebale bi, dakako, biti poduzete mjere koje će poticati one ih podzastupljenih skupna da se prijave, ali kako bi se oni osjećali kad bi saznali da se od njih traži da rade na nižim razinama zbog svog spola ili etničke pripadnosti?”, rekao je izvor za Metro. “Tužna je činjenica da danas ljudi sjede na vatrogasnim kolima isključivo zbog svojeg spola ili etničke pripadnosti i ne razumijem kako se bilo kojem vođi vatrogasne službe sviđa ovakav pristup.”

Izvor je također izjavio da služba ne objavljuje oglase za posao na oglasnim pločama, već radije pokreće oglase na Facebooku koji isključivo traže žene.

Glasnogovornik WMFRS-a izjavio je za Metro da je služba “predana radnoj snazi koja će reflektirati raznolikost populacije svih naših zajednica i onoj koja će biti dobrodošla za sve.” Taj glasnogovornik je također istaknuo da je WMFRS drugi na listi 50 najvećih poslodavaca Velike Britanije zbog svoje “predanosti raznolikosti na radnom mjestu”.

“Naše regrutiranje pokazuje našu odlučnost izazivanja zastarjelih percepcija o tome tko može — ili ne može — biti vatrogasac”, rekao je glasnogovornik.

David Davies, zastupnik torijevaca u Parlamentu, rekao je za Express da su smanjeni standardi zapošljavanja “totalno luđački“.

“Trebali bi jednostavno odabirati najbolje muškarce ili žene za posao. Ne bi smjeli spuštati kriterije samo kako bi ostvarili cilj”, rekao je. “Testovi su postavljeni kako bi se osiguralo da podnositelj zahtjeva ima određenu razinu fizičke i intelektualne sposobnosti za posao u kojem ugrožavaju vlastite i spašavaju tuđe živote.”