WALSH: Trump kaže da su satovi biblijske pismenosti u školi ‘odlična’ ideja. On je apsolutno u pravu. Evo zašto.

Matt Walsh

Malo za promjenu, predsjednik Trump je danas izazvao kontroverzu. Ovaj put je uspalio i uzrujao ljevičare svojim odobravanjem satova biblijske pismenosti. U jutarnjem tweetu, rekao je: “Brojne države počinju uvoditi satove biblijske pismenosti, dajući tako učenicima mogućnost proučavanja Biblije. Jesmo li se počeli okretati natrag? Odlično!”

Ovaj “kontroverzni” zakon, na koji se osvrnuo Trump i koji se počeo razvijati u nekoliko država, uključujući i Kentucky, uveo bi izborni biblijski sat u školu. Nastava bi podučavala Bibliju u terminima povijesti i književnosti. Učenici, naravno, ne bi bili dužni potvrđivati doktrinu biblijske nepogrešivosti, niti bi bili podučavani ili prisiljeni na prihvaćanje bilo kojeg moralnog recepta ili natprirodne tvrdnje navedene u tekstu. Biblija bi bila predstavljena kao književno djelo, a njezin bi se povijesni kontekst i utjecaj ispitivali iz te perspektive.

Zašto je ta ideja kontroverzna? Pa, zbog toga što živimo u agresivno glupoj kulturi koja je ispunjena budalama koje misle da “Kongres neće donositi zakone na temelju religije” znači da škole moraju ignorirati samo postojanje religije. Problem je u tome što je dobro zaokruženo obrazovanje, koje je u potpunosti odvojeno od Biblije, nemoguće.

Bez obzira na to u što vjerujete ili kojeg Boga, ako ijednog, štujete, jednostavna činjenica je ovo: Biblija je najutjecajnija i najvažnija knjiga ikada sastavljena. To je najprevođenija, najprodavanija, najčitanija, najcitiranija, najpoželjnija, najdraža, najomiljenija, najomraženija zbirka spisa ikada sastavljenih u povijesti. Ova knjiga, više nego ijedna druga, oblikovala je svijet u kojem živimo, osobito na Zapadu. Ako je izvadite iz obrazovanja, iza nje će ostati rupa u obliku Biblije.

Ne možete ni početi cijeniti Shakespearea ako ne razumijete biblijske teme u njegovim djelima. Isto vrijedi za Tolstoja ili Dostojevskog ili Dickensa ili Dantea ili za gotovo bilo koji veliki roman ili dramu ili pjesmu koju je napisala zapadnjačka ruka u bilo koje vrijeme između prvog i dvadesetog stoljeća. Imat ćete jednako velikih problema shvatiti ili cijeniti renesansnu umjetnost, zapadnu filozofiju, prosvjetiteljstvo, reformaciju i tako dalje. I sretno vam bilo razumjeti ljude poput Martina Luthera Kinga Jr.-a ili Abrahama Lincolna ili Magellana ili Columba pa čak i Gandhija (koji je svakodnevno čitao Propovijed na gori), ako ne baratate Biblijom.

Naravno da sam svjestan da se svejedno mnoge od ovih tema sve više ignoriraju u našim javnim školama. Ako smo jednostavno odustali od toga da djeci ponudimo pravo obrazovanje, ako nas ne zanimaju smiješni predmeti poput povijesti te književnosti i filozofije, pretpostavljam da je cijeli koncept “biblijske pismenosti” nevažan. Biblijska pismenost neophodna je za opću pismenost u mnogim važnim temama, ali ako u svakom slučaju odbacujemo te predmete, onda je to sporna točna. No, ako su naše obrazovne ustanove ikad odlučile ustvari, znate, obrazovati, onda Biblija mora nužno biti jedna od temeljnih točaka tih napora.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.