Lider francuskih Žutih prsluka stavljen u umjetnu komu nakon ranjavanja

Emma R.

Protuvladini prosvjednici u Francuskoj vjeruju da je vođa Žutih prsluka Jérôme Rodrigues namjerno ciljan i pozivaju na “masovni ustanak” protiv vlade predsjednika Macrona nakon njegovog ranjavanja.

Philippe de Veule, Rodriguesov odvjetnik, potvrdio je da je njegov klijent “stavljen u umjetnu komu” i da će vjerojatno biti “doživotno hendikepiran”.

Rodrigues je bio na Trgu Bastille, jednom od najpoznatijih trgova francuske prijestolnice, tijekom nereda u subotu poslijepodne, kada je pogođen u desno oko.

Dramatični video koji je sam snimio prikazuje trenutak kada je pogođen u lice, nekoliko trenutaka nakon što su prosvjednici bježali preko trga.

Kamera je iznenada uperena u nebo dok je Rodrigues pao na tlo, a zabrinuti prosvjednici okružili su ranjenog čovjeka.

Gosp. De Veule rekao je kako će podnijeti službeni prigovor u vezi incidenta, koji policija već istražuje.

Osvrnuvši se na gumeni metak koji je navodno pogodio Rodriguesa, gosp. De Veule je rekao: “To je bila ‘flash-ball‘. Imamo materijalnih dokaza za to.”

Policija je sugerirala da je ispred Rodriguesa eksplodirala nesmrtonosna granata i da je pogođen šrapnelom.

Eric Drouet, još jedan od vođa Žutih prsluka, rekao je da incident opravdava “masovni ustanak bez presedana svim korisnim i potrebnim sredstvima”.

Takve riječi bit će osobito zabrinjavajuće za Macrona, koji je optužio britanske političare za “uništavanje društva” dozvoljavanjem Brexit referenduma u Britaniji.

Emmanuel Macron, vođa stranke En Marche!, pobijedio je na francuskim predsjedničkim izborima 2017. godine.

No, sada ga nazivaju “predsjednikom bogatih”, a ankete pokazuju kako se njegova popularnost održava na jedva 20 posto.