Turistički agenti optuženi u masivnoj akciji slamanja kineskog ‘porođajnog turizma’

Cristina Laila

Santa Ana, Kalifornija – Dongyuan Li bila je jedna od 20 osoba optuženih u četvrtak u onome što je poznato kao kineska shema “porođajnog turizma”, izvijestio je Associated Press.

Li je zarađivala milijune dolara naplaćujući kineskim ženama između 40.000 i 80.000 dolara za putovanje u Kaliforniju i boravak u otmjenom apartmanu gdje bi rodile takozvane “sidro bebe”.

Jing Dong i Michael Wei Yueh, koje su djelovale kao turistički agenti i koje su pomogle upravljanjem tvrtke “USA Happy Baby”, također su uhićene.

Trudnim kineskim ženama koje su željele roditi u SAD-u rečeno je da će njihova djeca dobiti besplatnu edukaciju, a kasnije će također pomoći svojim obiteljima da emigriraju.

AP izvješćuje:

Sve troje izjasnilo se u četvrtak da nisu krivi za optužbe, koje uključuju zavjeru, prijevaru s vizama i pranje novca, prema Thomu Mrozeku, glasnogovorniku američkog državnog odvjetništva u Los Angelesu. Suđenja su zakazana 26. ožujka.

Više od desetak drugih osoba, uključujući operatera treće takve tvrtke, također se sučeljavaju s optužbama, ali se vjeruje kako su se vratili u Kinu, izjavili su tužitelji.

Iako nije nezakonito posjetiti SAD tijekom trudnoće, vlasti su priopćile da su tvrtke — u koje su savezni agenti izvršili raciju 2015. godine — reklamirale beneficije imanja beba s američkim državljanstvom, koje bi mogle dobiti besplatno javno obrazovanje i godinama kasnije pomoći svojim roditeljima u imigraciji.

Žene su također skrivale svoju trudnoću tijekom traženja viza i lagale o svojim planovima, s jednom klijenticom tvrtke You Win USA koja je konzularnim službenicima rekla da će posjetiti Trumpov hotel na Havajima.

Porođajni turizam je ogroman problem za SAD i već desetljećima muči naciju.

Mnoge od ovih shema turističkih agencija dovode trudnice u SAD iz Rusije, Nigerije i ostalih zemalja.

Tvrtke često pokušavaju djelovati kao dječje jaslice kako bi izbjegle pitanja o domovima koji su renovirani van propisa i imaju prekomjerne količine soba i kupaonica.

Associated Press izvijestio je da je Li u cijelosti uplatila 2,1 milijun dolara za svoj dom u Irvineu u Kaliforniji, vozila novi Mercedes-Benz i rekla saveznoj agentici na tajnom zadatku, koja se predstavljala kao kineska državljanka, da će je obučiti kako proći carinski pregled i intervju za vizu.

U SAD-u trenutačno boravi preko 30 milijuna ilegalnih stranaca, koji iskorištavaju socijalnu pomoć, bonove za hranu i stambene povlastice, a neki također ilegalno glasaju.

Tom Fitton, predsjednik nevladine organizacije Judicial Watch, rekao je: “Zašto bismo dozvoljavali državljanstvo djeci porođajnih turista!”