Odvjetnik Sandmanna objavio video medijskog klevetanja klinaca iz Covingtona

James Barrett

Odvjetnici koji zastupaju učenika srednje škole Covington Nicka Sandmanna i njegovu obitelj, poslali su 54 pisma organizacijama i pojedincima, uključujući medijske osobe i demokratske političare, koja prijete potencijalnim pravnim akcijama zbog klevetničkih izjava o srednjoškolcu i njegovim kolegama iz škole. Odvjetnici su nakon objavljivanja popisa klevetnika objavili 14-minutni video koji sadrži isječke mnogih lažnih optužbi usmjerenih na dječake.

“Pravni savjetnik koji zastupa Nicka i njegovu obitelj, Todd McMurtry te iskusni odvjetnik iz Atlante, koji se specijalizirao za slučajeve klevete i ogovaranja, L. Lin Wood, rekli su kako će tražiti pravdu za štetu koja je navodno počinjena tinejdžeru”, izvijestio je Cincinnati Enquirer u petak. McMurtry je rekao da njegov pravni tim “radi puno radno vrijeme kako bi pregledali medijska izvješća o onome što se dogodilo”, izvješćuje medij. “Ovog su tjedna pripremili pisma koja su upućena organizacijama i pojedincima za koje se vjeruje kako su oklevetali ili optužili Nicka s lažnim izvješćivanjem.” (Puna lista ispod.)

Kao što je Daily Wire izvijestio, pisma su došla kao odgovor na niz lažnih optužbi i izvješća koja su bila usmjerena na Sandmanna i njegove kolege iz srednje škole Covington zbog njihovog susreta 19. siječnja 2019. s Indijancem Nathanom Phillipsom. Tinejdžeri, od kojih su neki nosili MAGA kape kao znak podrške predsjedniku i kao uspomenu na putovanje, stajali su ispred Lincolnovog memorijala kad su rasistički Hebrejski Izraelci — koje čak i ljevičarska organizacija SPLC osuđuje kao grupu mržnje — počeli uznemiravati dječake homofobnim i rasističkim izjavama, nazivajući ih “ped**ima”, “prljavim krekerima”, “budućim školskim pucačima” i “bebama incesta”. Kao odgovor, dječaci su počeli izvoditi svoju školsku pjesmu kako bi utišali retoriku punu mržnje.

No, Phillips, koji je protumačio situaciju kao da su dječaci maltretirali manjinsku skupinu, je prišao dječacima i počeo udarati u bubanj i pjevati tik pred licem Sandmanna. Zbunjeni, dječaci su počeli pjevati s Phillipsom, za kojeg su neki mislili da je na njihovoj strani. Kao što se vidi iz cijelog videa, nekoliko tinejdžera je mahalo rukama kao tomahawkom, ali nitko nije rekao ili učinio ništa rasističko ili uvredljivo kao što su to navodili Phillips i rani izvještaji; zapravo, sami dječaci su bili žrtve maltretiranja radikalne skupine. Sandmann je jednostavno stajao na miru s osmjehom na licu u onome što je kasnije opisao kao pokušaj de-eskalacije situacije.

Ali kako Sandmannovi odvjetnici jasno pokazuju u videu pod nazivom “Nick Sandmann: Istina u 15 minuta”, Phillips i nepromišljeni i pristrani mediji ispričali su sasvim drugačiju priču nakon što je početni, selektivno uređeni video postao viralan. “Rulja je brzopleto presudila i nepravedno osudila, prijetila i oklevetala Nicka Sandmanna isključivo na temelju videozapisa izvan konteksta”, napisao je Wood u tweetu koji je sadržavao isječke potencijalno pogrešnog izvješćivanja. “Treba samo 15 minuta kako bi se saznala istina. Evo je.”

Popis entiteta kojima su upućena pisma uključuje:

The Washington Post
The New York Times
Cable News Network, Inc. (CNN)
The Guardian
National Public Radio
TMZ
Atlantic Media Inc.
Capitol Hill Publishing Corp.
Biskupija Covington
Biskupija Lexington
Nadbiskupija Louisville
Biskupija Baltimore
Ana Cabrera (CNN)
Sara Sidner (CNN)
Erin Burnett (CNN)
S.E. Cupp (CNN)
Elliot C. McLaughlin (CNN)
Amanda Watts (CNN)
Emanuella Grinberg (CNN)
Michelle Boorstein (Washington Post)
Cleve R. Wootson Jr. (Washington Post)
Antonio Olivo (Washington Post)
Joe Heim (Washington Post)
Michael E. Miller (Washington Post)
Eli Rosenberg (Washington Post)
Isaac Stanley-Becker (Washington Post)
Kristine Phillips (Washington Post)
Sarah Mervosh (New York Times)
Emily S. Rueb (New York Times)
Maggie Haberman (New York Times)
David Brooks (New York Times)
Shannon Doyne
Kurt Eichenwald
Andrea Mitchell (NBC/MSNBC)
Savannah Guthrie (NBC)
Joy Reid (MSNBC)
Chuck Todd (NBC)
Noah Berlatsky
Elisha Fieldstadt (NBC)
Eun Kyung Kim
HBO
Bill Maher
Warner Media
Conde Nast
GQ
Heavy.com
The Hill
The Atlantic
Bustle.com
Ilhan Omar
Elizabeth Warren
Kathy Griffin
Alyssa Milano
Jim Carrey