Ove dvije reakcije na Govoru o stanju nacije razotkrivaju demokratske ‘Žene u bijelom’

Amanda Prestigiacomo

Demokratske zastupnice u Kongresu obukle su se u bijelo kako bi navodno odale počast sufražetkinjama za obraćanje predsjednika Trumpa u Govoru o stanju nacije u utorak navečer.

Ali žene u bijelom su se razotkrile. Gotovo sve ženske predstavnice demokrata ostale su kamenih lica kad je predsjednik Trump govorio o zaštiti života nerođenih beba koje mogu osjetiti bol (kao i kad je pozdravio nisku nezaposlenost manjina i invalida te poticao na borbu protiv trgovine seksom), dok su oduševljeno klicale same sebi — što je bio jedini trenutak tijekom cijelog višestranačkog govora u kojem su se osjećale primorane za entuzijastično bodrenje.

“Ne možemo zamisliti veći kontrast od prekrasne slike majke koja drži svoje novorođenče i jezivih prikaza koje je naša nacija vidjela posljednjih dana”, rekao je predsjednik Trump. “Zakonodavci u New Yorku oduševljeno su pozdravljali nakon usvajanja zakona koji bi dozvolio da se beba iščupa iz majčine utrobe nekoliko trenutaka prije rođenja. To su žive, osjećajne, lijepe bebe koje nikada neće dobiti priliku podijeliti svoju ljubav i snove sa svijetom. A onda smo imali slučaj guvernera Virginije kad je doslovno izjavio da će ubiti dijete nakon rođenja. Kako bih obranio dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da donese zakon kojim će se zabraniti kasni pobačaj djece koja mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi. Radimo zajedno kako bismo izgradili kulturu koja njeguje nevini život.”

Gotovo svi demokrati našli su se vidno uznemireni pozivom Trumpa na zaštitu beba i njihovih majki od jezovitog i komplikacijama sklonog pobačaja u kasnom terminu. Žene u bijelom su, ponovno, ostale kamenih lica:

Važno je, onako usput, napomenuti da su mnoge sufražetkinje bile eksplicitno pro-života. Susan B. Anthony je bila ta koja je u svom čuvenom govoru o “Društvenoj čistoći” izričito osudila pobačaj i čedomorstvo. “Kazneni progoni na našim sudovima zbog kršenja obećanja, razvoda, preljuba, bigamije, zavođenja, silovanja; novine svakog dana u godini izvješćuju o skandalima i zločinima, o ubojstvima žena i ljubavnika, o pobačajima i čedomorstvu, o neprestanim podsjetnicima na nesposobnost muškaraca da se uspješno nose s ovim čudovišnim zlom društva”, rekla je Anthony 1875.

Predsjednik je potom pohvalno govorio o uspjesima žena pod njegovim predsjedništvom i izdvojio je impresivan broj žena u Kongresu. “Točno jedno stoljeće nakon što je Kongres donio ustavni amandman koje je ženama dalo pravo glasa, mi u ovom trenutku imamo više žena koje služe u Kongresu nego u bilo koje drugo vrijeme”, ponosno je objavio.

Demokratske Žene u bijelom potom su oduševljeno navijale same za sebe, kao da se nalaze na utakmici, a čak su klicale “USA”, što je prava rijetkost za moderne demokrate:

Naše Žene u bijelom, naše moderne feministice, nisu toliko intersekcionalne kao što tvrde. Zapravo, čini se da demokratske žene najviše brinu o sebi, sudeći prema njihovom sinoćnjem aplauzu. Nerođene žene ne predstavljaju brigu za Žene u bijelom, niti majke, koje prečesto ispadaju žrtvama pobačaja, a niti ženske žrtve trgovine seksom. Nikada u povijesti nije bilo toliko jasnijeg prikaza šupljine aktivizma modernog feminizma.