SHAPIRO: Green New Deal prijedlog AOC jedan je od najglupljih dokumenata ikad napisanih

Ben Shapiro

The Daily Wire via YouTube

U četvrtak, zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) objavila je prijedlog na šest stranica za svoj senzacionalistički Green New Deal. Prije nego što ga je vjerojatno uopće pročitala, senatorica Kamala Harris (D-CA), koja je slučajno predsjednička kandidatkinja 2020. godine, dala je svoju podršku planu:

Možda ga je prvo trebala pročitati.

Tko god je napisao prijedlog je, blago rečeno, glup. Idiotski. Kretenski. Čak se ni predsjednica Doma Nancy Pelosi (D-CA) nije mogla pretvarati da ga je uzela za ozbiljno; rekla je da ga još nije vidjela, ali je “entuzijastičan i cijenim taj entuzijazam.” Ovo je, ne slučajno, upravo ono što ja velim kad saznam da je moj 2-godišnji sin koristio svoje flomastere na zidu spavaće sobe. Kad vas Nancy Pelosi potapša po glavi i kaže vam da je vaša slika psića — koji, da se zna, izgleda poput grude s tri noge i mrlje od umaka za špagete — ‘jednostavno sjajna dušo’, u nevolji ste.

Dodala je da će Green New Deal “biti jedan od nekoliko ili možda mnogo prijedloga koje ćemo primiti. Zeleni san ili kako ga god zovu, nitko ne zna što je to, ali su svi za, zar ne?”

Ups.

Što se nje tiče, čini se kako AOC zna da ne može objaviti rat Pelosi bez da je prepredena veteranka rastavi na sastavne dijelove. “Na smatram to negativnim terminom. Mislim da je to sjajan termin”, rekla je lakrdijaška 29-godišnja bivša konobarica koja se pretvorila u kongresnicu. Na što je kolumnistica New York Posta Karol Markowitz ispravno tweetala: “Oh, dušo.”

Koliko je zapravo loš prijedlog Green New Deal-a ? Ako stavimo na stranu činjenicu da bi, kako je napisan, dobio C+ na bilo kojem srednjoškolskom satu engleskog jezika, on u suštini artikulira čarobni svijet u kojem s neba padaju čokolade, koji pokreće prdež jednoroga i AOC koja pleše livadom punom gumenih bombona na Lisztomaniju. Prijedlog poziva da Sjedinjene Države budu slobodne od svih emisija ugljika u roku od 10 godina bez uporabe nuklearne energije. Poziva da svaka zgrada u Sjedinjenim Državama bude zamijenjena ili rekonstruirana u “zelenom” stilu. Poziva na univerzalnu zdravstvenu zaštitu, besplatnu koledž edukaciju, zamjenu zrakoplova s vlakovima velikih brzina, stanice za punjenje “svugdje” (to je vrsta preciznosti koju ovaj prijedlog sadrži), zamjenu “svakog vozila s motorom na unutarnje sagorijavanje”, poslove koje će osigurati vlada, roditeljske i medicinske dopuste, godišnje odmore, sigurno umirovljenje i ukidanje “prdećih krava”. Također poziva na potpunu “ekonomsku sigurnost” za svakoga tko je “nesposoban ili ne želi raditi“.

Ostaje nam samo da vidimo planira li AOC lancima vezati milijardere i prisiliti ih da rade protiv svoje volje ili će se jednostavno odlučiti za anti-milijardersku dekulakizaciju. Uostalom, netko će morati sve to platiti.

Ili ne. Prema AOC, nitko neće morati platiti za ovo — baš kao timeshare koji ste kupili na havajskom Big Islandu 1997., ova stvar će se platiti sama od sebe! Ovo je izravni citat: “Na kraju krajeva, ovo je ulaganje u našu ekonomiju koja bi trebala povećavati naše nacionalno bogatstvo, dakle pitanje nije kako ćemo to platiti, već što ćemo učiniti s našim novo pronađenim prosperitetom.”

Pitanje, ljudi, nije kako platiti Fyre Festival — već što ćemo učiniti s besplatnom cugom, prekrasnim kabanama i epskim uspomenama koje ćemo stvoriti zajedno.

Ispravljam se: moj dvogodišnji sin bi mogao smisliti bolji, realniji prijedlog od ovoga. Nije baš da je neka konkurencija.

Ali, rečeno nam je, AOC je Svježe lice™ Demokratske stranke. Nažalost, intelektualni sadržaj koji proizlazi iz tog svježeg lica ne razlikuje se od produkta krava koji želi ukinuti.

Ben Shapiro je američki odvjetnik, novinar, politolog, publicist i konzervativni aktivist te pravni savjetnik. Autor je desetak knjiga i jedan je od osnivača konzervativnog portala The Daily Wire.