Zabijte si ga demokrati: Odbor za obavještajne službe Senata nije pronašao izravne dokaze o dosluhu Trump-Rusija

Matt Vespa

Screenshot: YouTube/PBS NewsHour

Do dana današnjeg nije bilo čvrstih dokaza koji bi ukazivali na postojanje definitivne zavjere između Trumpove kampanje i Kremlja. Nakon godina ismijavanja republikanaca koji su sugerirali da su Rusi geopolitička prijetnja, jedan gubitak na izborima bio je dovoljan da demokrate pretvori u bijesne rusofobe kakve nismo vidjeli još od vremena kad je Joseph McCarthy boravio u američkom Senatu. Ovo je oduvijek bio samo ogorčeni križarski pohod potaknut od strane demokrata, još uvijek u šoku od poraza Hillary Clinton 2016., još uvijek bijesni zbog tog poraza i očajni da pronađu nešto, bilo što, što bi mogli iskoristiti za opoziv predsjednika. Imamo istragu Ministarstva pravosuđa na čelu sa specijalnim istražiteljem Robertom Muellerom, koji je istraživao ovu stvar više od godinu i pol dana. Istraga je bila strogo čuvana, ali stvari procure u ovom gradu, pogotovo što se ovog pitanja tiče. Do sada bismo već znali o potencijalno čvrstim dokazima. Nemamo niti jedan. A sad Odbor za obavještajne službe Senata govori da nije pronašao “nikakve izravne dokaze” o dosluhu Trump-Rusija nakon dvije godine istraživanja i 200 intervjua (via NBC News):

Nakon dvije godine i 200 intervjua, Odbor za obavještajne službe Senata približava se kraju svoje istrage o izborima 2016. godine, istrage koja nije otkrila izravne dokaze o zavjeri između Trumpove kampanje i Rusije, prema demokratima i republikancima koji se nalaze u odboru.

No, istražitelji se ne slažu po stranačkim linijama kada je riječ o implikacijama obrasca kontakata koje su dokumentirali između Trumpovih suradnika i Rusa — kontakata koji su se dogodili prije, tijekom i nakon što su ruski obavještajni operativci pokušavali pomoći Trumpu curenjem hakiranih e-mailova demokrata i napadima na njegove protivnike na društvenim medijima.

“Ako napišemo izvješće na temelju činjenica koje posjedujemo, onda nemamo ništa što bi sugeriralo da je bilo dosluha Trumpove kampanje s Rusijom”, rekao je senator Richard Burr iz Sjeverne Karoline, republikanski predsjednik Odbora za obavještajne službe, u prošlotjednom intervjuu za CBS News.

Burr je bio oprezan istaknuvši da se još uvijek mogu otkriti neke nove činjenice, ali je također jasno stavio do znanja da se istraga bliži svom kraju.

“Znamo da se približavamo dnu bačve jer nema novih pitanja na koja bismo tražili odgovore”, rekao je Burr.

Demokratski istražitelji koji su razgovarali s NBC News pod uvjetom anonimnosti nisu osporili Burrove karakterizacije, ali su rekli da im nedostaje kontekst.

Dakle, to je nothingburger. To je oduvijek bila smiješna priča, ona koja je ponajprije izložila šizofreničnu narativu o predsjedniku od strane demokrata. On je ili genije koji je bio u dosluhu s Kremljom ili moron; ne može biti oboje. Također, da, bilo je nekih sumnjivih tipova u Trumpovoj orbiti, od kojih su mnogi već optuženi, ali za kriminalne radnje koje nisu vezane za dosluh i većina njih je iz vremena prije izbora 2016. Koga briga? To još uvijek ne dokazuje dosluh. Sveprisutno bijedno izvješćivanje o ovoj temi samo je pogoršalo cijelo pitanje. Nedavno je BuzzFeed objavio svoju ekskluzivnu vijest da je Trump naredio svojem bivšem osobnom odvjetniku Michaelu Cohenu da laže Kongresu o ruskom poslu s nekretninama. Tko ju je razotkrio? Sama Muellerova istraga, koja je ponudila rijetku izjavu u kojoj navodi da je njihova priča netočna. CNN je gotovo pretučen do smrti zbog svog lošeg izvještavanja o dosluhu s Rusijom. Doduše, bilo je trenutaka zdravog razuma od strane medija u ovoj priči, u kojima su neki voditelji čak priznali da neće biti pronađeno nikakvih dokaza, ali je uglavnom bilo prilično sramotno. Što se tiče Demokratske stranke, pa, neki članovi su kognitivno degenerirali.

Kakva će biti njihova reakcija kad Muellerovo izvješće dođe do sličnog zaključka: nema dokaza o dosluhu. Pripremite se za kolektivno rastapanje.

NAJNOVIJE: Demokrati polako prihvaćaju da nema dokaza o dosluhu s Rusijom.