Odbor za obavještajne službe Senata: Nema dokaza o dosluhu s Rusijom

Paul Bois

Screenshot: YouTube/Fox News

Demokrati gladni za deus ex machina koji bi ih oslobodio od predsjednika Trumpa još više sline u svjetlu nedavnog izvješća da je Odbor za obavještajne službe Senata pronašao nula dokaza o dosluhu Trumpove kampanje s Rusijom tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine.

Prema NBC News, Odbor za obavještajne službe Senata uskoro će završiti svoju istragu o izborima 2016. i do sada nisu “otkrili nikakve izravne dokaze o zavjeri između Trumpove kampanje i Rusije, prema demokratima i republikancima koji se nalaze u odboru.” Istraga traje već dvije godine i sastoji se od oko 200 intervjua.

“Ako napišemo izvješće na temelju činjenica koje posjedujemo, onda nemamo ništa što bi sugeriralo da je bilo dosluha Trumpove kampanje s Rusijom”, rekao je senator Richard Burr (R-N.C.) tijekom prošlotjednog intervjua za CBS News.

Burr je dodao da bi se situacija mogla promijeniti na temelju novih činjenica, ali je priznao da je istraga prilično blizu okončanja.

“Znamo da se približavamo dnu bačve jer nema novih pitanja na koja bismo tražili odgovore”, rekao je Burr. “Ono što vam želim reći jest da ćemo vama i američkom narodu predstaviti činjenice najbolje što možemo. I morat ćete sami izvući zaključak o tome mislite li da je to bio, po kojoj god definiciji, dosluh.”

NBC izvješćuje da demokrati u odboru još uvijek vjeruju da postoje neki dokazi da su Trumpovi suradnici i članovi obitelji “bili voljni prihvatiti pomoć stranog protivnika” tijekom izbora 2016.

“Nikada nismo pronašli ugovor potpisan krvlju koji kaže: ‘Hej Vlad (Putin – op. a.), bit ćemo u dosluhu'”, rekao je jedan anonimni demokratski pomoćnik za NBC News.

“Donald Trump Jr. je u svojim porukama jasno stavio do znanja da je spreman prihvatiti pomoć Rusa”, rekao je jedan anonimni demokratski istražitelj za NBC News. “Trump je javno poticao Ruse da pronađu nestale e-mail poruke Clinton.”

Sve te činjenice su, međutim, već više od godinu dana dostupne javnosti i čini se kako nisu torpedirale Trumpa. Trenutačno, njegova ocjena odobravanja stoji na udobnih 52%. Newsweek je, međutim, pokušao okrenuti ovu važnu činjenicu navodeći da je njegova ocjena odobravanja niža od one Muellerove istrage:

Predsjednik Donald Trump ima nižu ocjenu odobravanja od specijalnog istražitelja Roberta Muellera, prema novoj anketi — iako su Amerikanci smatrali da istražitelji imaju još mnogo toga za dokazati.

Washington Post/Schar School anketa koja je ispitala 841 Amerikanca pronašla je da je samo 33 posto Amerikanaca sklono vjerovati Trumpovoj verziji činjenica, u usporedbi s 56 posto koji vjeruju Muelleru.

Samo 35 posto Amerikanaca odobrilo je Trumpov odgovor na istragu, dok je 52 posto njih osudilo. Predsjednik je odbacio Muellerovu istragu i nazvao je politički motiviranim “lovom na vještice”.

Nažalost, Muellerovi obožavatelji mogli bi biti na kraju razočarani, s izvješćima koja sad ukazuju da njegova istraga nije pronašla nikakve izravne dokaze o dosluhu između Trumpa i Rusije.

“Demokrati i ostali Trumpovi protivnici već dugo vjeruju da će specijalni savjetnik Robert Mueller i kongresni istražitelji otkriti nove i eksplozivnije dokaze o koordinaciji Trumpove kampanje s Rusima”, prenosi NBC News. “Mueller bi možda mogao to učiniti, premda Ministarstvo pravosuđa i kongresni izvori kažu kako vjeruju da je i on blizu završetka svoje istrage.”