Italija: Trogodišnji projekt zapošljavanja migranata potrošio 15 milijuna eura, a zaposlio samo njih 120

Emma R.

Milanski projekt potrošio je najmanje 15 milijuna eura u protekle tri godine kako bi se pomoglo zapošljavanje migranata, ali samo njih 120 je zapravo pronašlo posao.

Sustav zaštite za tražitelje azila i izbjeglice (SPRAR), vladin projekt koji pomaže tražiteljima azila diljem Italije i Milana, potrošio je milijune eura na tečajeve obuke, izvješćuje Il Giornale.

Objave o izostanku uspjeha projekta došle su nakon što je lokalna političarka Silvia Sardone podnijela zahtjev i utvrdila da su rezultati projekta izrazito neuvjerljivi, unatoč tome što su se za njega zalagale ličnosti poput ljevičarskog vijećnika Pierfrancesca Majorina.

Dokument koji je potpisao Marjorino otkriva da je projekt tražio posao za ukupno 414 migranata te je uključio na praksu 162 migranata 2017. godine, ali samo njih 40 — ili 25 posto — bilo je primljeno na poslove, isti postotak kao i 2016., kad je zaposleno njih 32.

Sljedeće godine, 2018., 173 migranata sudjelovalo je u programu obuke, ali samo 52 — 30 posto — je zaposleno. Sardone je rekla da u svjetlu loše statistike “beskorisno” onima koji zagovaraju neograničeni prijem migranata protivljenje migracijskom dekretu populističnog zamjenika premijera i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Sardine je žestoko kritizirala ljevičarske vijećnike, rekavši da njihove ideje o integraciji “mogu postojati samo u bajkama”.